JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Arm matchar A15 med grafikkärna
Cpu-kärnesäljaren Arm fortsätter att konkurrera med sin brittiska landsman grafikkärnesäljaren Imagination och erbjuder en uppgraderad version av sin grafikkärna Mali, som ska möta prestandan hos Arms kommande cpu-kärna Cortex A15.
Dagens applikationsprocessorer är typiskt systemkretsar på en cpu från brittiska Arm – Arm11, Cortex A8, eller Cortex A9 – och en grafikacceleratorkärna kallad Power VR från likaledes brittiska Imagination.

Men år 2006 köpte Arm upp norska grafikkärnekonstruktören Falanx, och år 2009 den svenska videokärnekonstruktören Logipard. Och sedan den dagen kompletteras Arm-cpun allt oftare med företagets egna acceleratorer under namnet Mali.

Nu kommer grafikkärnan Mali-T604. Den är tänkt att matcha den nya cpu-kärnefamiljen Cortex A15 som kommer att sitta i nästnästa generation av smartmobiler (där nästa generation använder Cortex A9) på upp till 2,5 GHz.

T604 använder en ny arkitektur kallad Midgård och har enligt Arm fem gånger bättre prestanda än sina föregångare som kunde skissa upp 45 miljoner trianglar per sekund och fylla 800 miljoner punkter med färg på samma tid.

Midgård använder en effektivare minneshantering som reducerar bandbreddsbehovet med 30 procent. Dessutom stödjer den programspråksstandarder som OpenCL, Khronos och DirectX.

Dessutom stöder Midgård den heta GPGPU-trenden – den är alltså anpassad för att utföra generella tunga beräkningar. I en mobil skulle denna kapacitet exempelvis kunna användas för att tolka användarens handviftningar framför videokameran som kommandon.

Kärnan annonserades på Arm Technology Conference 2010 i Santa Clara, Kalifornien. Och Samsung har redan tecknat licens.

För chipskommunikationen mellan cpu och gpu släpper Arm dessutom CoreLink 400, som uppfyller standarden Amba 4 och tillåter cpu och gpu att dela cacheminne.

Poängen med grafikacceleratorer är att spara energi. En cpu skulle kräva betydligt mer energi för att måla upp motsvarande bildsekvenser. I en mobiltelefon översätts detta till en stor besparing i batteritid och i ett elnätsanslutet inbyggt system betyder det lägre arbetstemperatur och att system kan byggas utan bullrande fläktar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)