JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fler armar och huvuden i Fujis AIM-maskiner

sFler armar och huvuden
i Fujis AIM-maskiner

Bättre monteringshastighet men med bibehållen flexibilitet. Det är ledorden när Fujis ytmonteringsmaskin AIM blir Aimex.
– Det är en maskin som passar den skandinaviska och baltiska marknaden. Jag tror det är ett alternativ som många kommer att titta på när de ska köpa nytt, säger Seppo Mäkelä på Scanditron som representerar Fuji.

Företaget är kanske mest känt för ytmonteringsmaskinerna i NXT-familjen som vid det här laget sålt i snart 30 000 exemplar världen över. Och NXT-familjen kommer att finnas kvar. Men Fuji har också AIM-familjen som med betydligt fler feederplatser passar den som kör kortare serier av olika produkter.

Nu kommer AIM i en förbättrad variant kallad Aimex där ”ex” står för ”expandable”. Maskinen kan bestyckas med hela 180 feedrar och fyra armar (även kallat gantry eller robot) med ett plockhuvud på vardera armen.

Dessutom finns ett helt nytt plockhuvud kallat H08 som ska klara de flesta vanliga komponenter och därmed i princip kan ersätta fyra av dagens huvuden (H04, V12, H01 och H02). Monteringshastigheten är 13 000 komponenter i timmen.

Aimex har i grundutförande två armar som kan plocka från 90 feedrar vardera. Behövs ytterligare kapacitet går det på en halv dag ungefär att stoppa in en eller två armar till. Därmed ser Aimex ut som en direkt utmanare till bland annat Siplace SX från Siemens som har ett liknande koncept där man köper en grundbestyckad maskin som kan skalas upp kapacitetsmässigt genom att man adderar ytterligare armar och monteringshuvuden.

I Aimex fungerar det så att kapacitetslyftet går ut över flexibiliteten. Med fyra armar kan varje arm accessa ”bara” 45 av feedrarna som för övrigt är identiska med de som används till NXT-modellen. Många av de andra tillbehören till NXT-familjen går också att använda i Aimexmaskinerna.

Maskinen klarar paneler som är upp till 759 x 610 mm stora och dessutom med en bygghöjd på hela 38 mm (1,5 tum).

– Det inte så jättemånga som fokuserat just höjden så därför måste man kanske ha en extra robotcell för dessa komponenter, säger Seppo Mäkelä.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)