På LTE-fronten konstaterar Northstream att nio nät kommit igång hittills i år, och 44 väntas dra igång nästa år. Totalt har 113 operatörer i 46 länder har officiellt sagt att de tänker ansluta sig till tekniken.
Ändå reser Northstream ett par frågetecken för framgångståget. HSPA uppfyller de flesta mobilsurfares krav. Samtidigt kräver LTE nytt spektrum, och detta blir inte tillgängligt på samma våglängder världen runt. Konsekvensen blir att tillverkare av kretsar, mobiler och terminaler måste tillhandahålla många olika varianter, något som driver upp kostnaderna och missgynnar små länder.
Northstream tror inte heller på några breda lanseringar av LTE-smartmobiler under nästa år, utan tidigast 2012. Donglar kommer även under 2011 att dominera som accessterminal.
Vad företaget inte nämner är att kostnaden per skickad datamängd är betydligt lägre i LTE än i WCDMA och HSPA. Ändå lanserar operatörerna tekniken som ett högprisalternativ, motiverat av högre datatakt och lägre latenstider. Uppenbarligen tror varken operatörerna eller Northstream på någon konsumentfrustration av denna anledning.
Slutsatsen blir, enligt Northstream, att de flesta operatörer kommer att försöka få ut maximalt ur sina HSPA-nät nästa år, samtidigt som de fattar beslut om när och hur de ska gå över till LTE. Och samtidigt kommer LTE-terminalerna att bli allt fler och allt billigare.
Resonemanget kring LTE är tämligen politiskt korrekt. En betydligt mer kontroversiell slutsats från Northstream gäller spådomen att videosamtal i mobilnäten kommer att få sitt genombrott nästa år. I dagsläget sker bara någon procent av alla samtal i 3G-näten med bild, vilket Northstream förklarar med dålig teknik och höga priser.
Nu är läget annorlunda, menar Northstream. Iphone 4 har visat att terminalerna kan göras tillräckligt bra, och Apple tror att man sålt omkring 100 miljoner terminaler med videomöjlighet nästa år. Skype har visat att videosamtal är eftertraktade - där är andelen 40 procent. Cisco väntas lansera en konsumentversion av sitt videokonferenssystem. Och kostnaden är inte längre hög.
Northstreams slutsats blir därför att Apple och dess vänner under nästa år kommer att lyckas med det som 3G-operatörerna misslyckats med i tio år - att nå genombrott för mobila videosamtal.
Att Ipad och Androidsurfplattor kommer att bli storsäljare nästa år är ingen konstig förutsägelse. Men Northstream tror att de blir viktigare än så - det är kring dessa plattformar som tjänstesektorn kommer att fokusera. Plattorna är helt enkelt den perfekta marknadsplatsen för programvara, de klarar både marknadsföring, betalning och leverans. Och de fyller ett stort behov inom media, konstaterar analytikerna.
Även maskin-till-maskinkommunikation spås ett rejält uppsving av Northstream. Ericssons vision om "50 miljarder uppkopplade prylar år 2020" kan mycket väl bli verklighet - världen kommer att nå till åtminstone 10 miljarder år 2015 tror Northstream. Idag finns drygt 5 miljarder uppkopplade enheter.
Northstream tror på en årlig tillväxt med omkring 14 procent, vilket man tror kommer att uppnås genom flera faktorer, som ökat antal mobiltelefoner i utvecklingsländer och ökat antal uppkopplade datorer inte minst i Kina och Indien. Den stora ökningen sker dock på M2M-sidan, där allt från bilar till el- och vattenmätare och konsumentelektronik väntas förses med någon form av mobilt bredband.
– Vi tror att många av dagens förutsägelser för M2M är alldeles för konservativa, skriver Nordström i sin analys.
Företaget levererar även en dålig nyhet för konsumenterna - operatörernas restriktioner kring mobil storsurfning kommer att öka. Redan har de flesta operatörer infört tak för datamängden eller någon form av "rimlighet" (fair usage) i sina klausuler. Den uttalade ambitionen är att garantera kvaliteten i kommunikationen, den mindre uttalade är att man förlorar pengar på storsurfare. Denna trend tror Northstream kommer att accentueras under nästa år.
Möjligen, säger Northstream, kommer myndigheterna att gripa in om utvecklingen går för långt. EU-kommissionen har visserligen hittills låtit mobildatabranschen reglera sig själv, men håller ögonen på den. Northstream tror att regulatörerna kan ge sig till känna snabbare än operatörerna tänkt sig.
Får Northstream rätt i sina förutsägelser? Det återstår att se.