JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Automatisk parallellisering – nu för systemkretsar

Verktyget kan inte bara hjälpa dig parallellisera programvara för en befintlig systemkrets – det kan också hjälpa dig konstruera själva systemkretsen.
Holländska Vector Fabrics följer upp sitt programmeringsverktyg VF Analyst med ett nytt verktyg kallat VF Embedded.

VF Analyst lanserades för ett år sedan och hjälper dig portera seriell programkod till SMP-processorer – den typiska pc-processormodellen att låta två eller flera identiska cpu:er dela programkörningen mellan sig (symmetrisk multiprocessning).

I inbyggda system är dock heterogena processorer vanligare i så kallade systemkretser. De har i likhet med pc-processorerna allt fler cpu-kärnor, men dessutom är de utrustade med specialiserade processorkärnor för exempelvis video-, bild-, ljud- eller signalbehandling.

För dessa släpper nu Vector Fabrics VF Embedded.  

Du specificerar systemkretsen i termer av bussfrekvenser, minnesstorlekar, et cetera. Acceleratorerna är svarta lådor som du kopplar delar av din programkod till.

CPU:erna måste vara av typen x86 eller Arm Cortex A9 – vilket är den cpu-generation som sitter i de senast lanserade systemkretsarna från till exempel ST-Ericsson, Qualcomm, Nvidia och Samsung.

Precis som i VF Analyst visar du upp din gamla seriella programkod för verktyget, som sedan gör sitt bästa för att reda ut dels hur den kan styckas upp till multikärnan och dels vilka prestandavinster det skulle kunna ge.

Den ger dig också om du vill en steg för steg-anvisning om hur du går till väga för att skriva om din kod enligt verktygets optimering.

Poängen med verktyget – som Vector Fabrics framhåller –är möjligheten att kunna experimentera med olika sätt att dela upp koden och få feedback på resultatet – utan att faktiskt behöva ta steget till att konstruera koden.

Processen kan användas för att portera programkod. Men också för att testa olika algoritmers parallelliserbarhet. Eller – en tredje möjlighet – för att utröna vilka beräkningskärnor och vilken prestanda som en given algoritm behöver för att kunna exekveras effektivt. Det vill säga som ett verktyg för att välja systemkrets, eller till och med för att konstruera en systemkrets med prestanda som varken är under- eller överdimensionerade för sin uppgift.

Verktyget körs i molnet – du laddar upp en zip-fil med dina hundratals källkodsfiler och låter servrar på Amazon sköta optimeringsberäkningarna.

Den första mars öppnas tjänsten VF Embedded. Priset är 450 euro per månad och arbetsplats. Det föregående verktyget VF Analyst har totalt hittills fått 120 användare.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)