Huvudsäljargumentet är prestanda. I 168 MHz levererar den 210 DMIPS och 363 Coremark.
Konkurrenten Freescale kan inte läsa lika effektivt från flashminnet, enligt ST. Prestandakurvan droppar steg för steg ner under STs kurva allteftersom flaskhalsen blir alltmer märkbar med ökande klockfrekvens.
Hemligheten bakom den snabba flashläsningen är att processorn mellanlagrar de första kodraderna från varje hoppadress i 128 gånger 64 banker med RAM. Det betyder att processorn kan börja exekvera instruktioner direkt efter programhopp – samtidigt som nästkommande instruktioner buffras i en läsbuss som är 128 bitar bred.
En annan konkurrent, Renesas, följer visserligen samma prestandakurva som ST, men stannar på 100 MHz medan ST fortsätter upp till 168 MHz.
I en annan jämförelse med Renesas och Freescale hävdar ST att dess M4-processor har en lägre strömförbrukning när processorn i mer än tio procent av tiden är aktiv snarare än i viloläge. Ett av strömsparknepen som ST använder är att anpassa spänningen dynamiskt. ST erkänner heller inte att Renesas och Freescale skulle kunna ha övertaget i lägre arbetsintensiteter eftersom företaget också har lågeffektskretsar i familj.
Cortex M4 är en CPU med extra dsp-instruktioner. "F" i Cortex M4F – som är den variant som ST använder – står för en flyttalsenhet i enkel precision.
På processorn har ST byggt upp ett rutnät av separata datavägar för att höja genomströmningen. Det betyder att man exempelvis kan avkoda musik utan att trafiken mellan flash, minne och IO-portar krockar.
RTC, två USB OTG, tre AD-omvandlare på 2,4 MS/s som kan interfolieras, tidsprotokollet IEEE RTC, kryptoaccelerator, 528 byte engångsprogrammerat minne (OTP) – det är några av de funktioner som förekommer i olika kombinationer i STs M4F-kretsar som finns med 512 eller 1024 kbyte flashminne och med 64–176 anslutningar.
M4-kretsarna tillverkas i Frankrike i 90 nm och kostar mellan fem och tio dollar. De är i volymproduktion.
45 procent av alla Cortex M-processorer som säljs idag kommer från ST. Siffran gäller både om man tittar på 2010 och intervallet 2007– mars 2011. På STs schema härnäst står lansering av Cortex M0-kretsar.
På måndag är det dags för konkurrenten Texas Instruments att lansera styrkretsar på Cortex M4.