Per Henricsson: Kors i taket, Partnertech, Note och Kitron går med vinst!
När Partnertech levererade sitt bokslut för 2011 i förra veckan stod det klart att alla de tre stora kontraktstillverkarna gick med vinst i fjol. Konstaterandet kan tyckas märkligt, börsnoterade bolag bedriver ju ingen välgörenhet. De har med få undantag som mål att ge ägarna så hög avkastning som möjligt. Det sker både genom stigande kurser och en årlig utdelning.Man kan konstatera att företagen nästa lika ofta går med förlust som de visar vinst. Under de senaste nio åren, en period som rymmer ungefär två konjunkturcykler, har de gått med förlust fyra av åren och gjort vinst fem av åren. Bortsett från i fjol, då alla tre gick med förlust, har företagen sällan legat i fas med varandra. Det är alltid ett eller två av bolagen som visat röda siffror.
Summerar man de senaste nio åren är Kitron bäst i klassen med en vinstmarginal på sista raden (efter skatt) som ligger på 0,9 procent. Partnertech är god tvåa med 0,7 procent och Note trea med 0,3 procent. Då är ändå inte Notes nyemision i fjol på 87 miljoner kronor medräknad, tar man med den blir marginalen negativ.
Siffrorna visar med all önskvärd tydlighet att det är svårt att få en uthållig lönsamhet som kontraktstillverkare när omsättning ligger på en miljard kronor eller mer. Upp till den nivån ser mindre konkurrenter (med några få undantag) ut att få ihop ekvationen.
Vad det här beror på finns det såklart många orsaker till men att det är enklare med kostnadskontroll i ett mindre företag är en förklaring. En annan att de tre stora under många hade som ambition att växa kraftigt, en strategi som visade sig vara svår att förena med lönsamhet.
Kanske ska man också tillägga att till skillnad från jättarna så drivs de mindre kontraktstillverkare ofta av ägarna själva. Vilket nog har stor betydelse för kostnadskontrollen.
Frågan är nu hur länge den positiva trenden håller i sig för Note, Partnertech och Kitron? Det som talar för att det går bättre den här gången än år 2006 är att företagen idag är betydligt mer slimmade och inte längre har lika vidlyftiga expansionsplaner.