JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. HTML5 – webbsidor blir gränssnitt till inbyggda system

HTML5Ha en webbsida
som gränssnitt
till din elektronik

Samma teknik som används för att konstruera webbsidor ­börjar nu användas för att bygga användargränssnitt till inbyggda ­system. Den nya generationen av webbtekniken – HTML5 – är så kraftfull att den utmanar Windows och Linux.

Våren 2010 deklarerade Apples vd Steve Jobs att HTML5 var mogen att ersätta Adobes plattform Flash på webben. Adobe protesterade. Men i höstas kapitulerade företaget och styrde resurser om från Flash till HTML5.

Jobs utspel–  och Adobes respons – illustrerar  den tilltro som industrin sätter i den omdaning som webbstandarderna står inför. Det handlar främst om programspråket Javascript och layoutspråken HTML och CSS. De tre brukar tillsammans buntas samman under etiketten HTML5.

För det första öppnar HTML5 rikare möjligheter till grafik, video, ljud, interaktion och animering – snyggare gränssnitt. Detta inkluderar röststyrning, virtuella tangentbord och integrering med operativsystemet med dra-och-släpp av filer.
 

Mer om HTML5
Ett cheatsheet om HTML5 (reds. anm. tillagd september 2017)
På slides.html5rocks.com finns en elegant presentation av HTML5, implementerad i HTML 
Appen Angrybirds finns såklart i en en betaversion för HTML5
HTML5 Weekly är ett nyhetsbrev om HTML5

HTML uppgraderas

Features of HTML5
  • typografi
  • konnektivitet
  • prestanda och integrering
  • multimedia
  • grafik och animering
  • språkligheter
  • datalagring
  • hårdvaruåtkomst

För det andra får språket Javascript en injektion av diverse nya färdigheter, som att läsa sensorer; att lagra data i filer, databaser och cache; att öppna lättviktiga kommunikationsförbindelser och att köra parallella programtrådar.

Smarttelefonbranschen blev tidigt intresserad och har varit drivande i utvecklingen. HTML5 är en öppen standard – ett neutralt och kanske även konkurrenskraftig alternativ till företagsprivata plattformar som Android-Java, Apple IOS, Oracle-Java, Windows Phone och Adobe Flash.

För appar i telefoner

HTML5 används redan som plattform för appar – användarprogram för mobiler – i både Android och Iphone.

Intel, Samsung, operatörer och mobiltillverkare satsar stort på mobilplattformen Tizen, där appar körs i HTML5. De första Tizenmobilerna ska släppas i år.

Nackdelen med HTML5 är att den inte är klar än. Och kanske aldrig kommer att bli det – det talas om en kontinuerlig vidareutveckling utan versionsumrering. Men HTML5 är tillräckligt mogen för att tilldra sig intresse även från världen utanför pc och telefoner.

Av samma skäl som elektronikvärlden blev nyfiken på Android är den idag nyfiken på HTML5. Ännu fler processorer stöder HTML5 än Android. Ännu fler komponenter finns i form av öppen källkod.

Dessutom verkar risken för IP-problem i form av stämningar och licenskrav vara liten, samtidigt som värdet på Android sjunker för varje ny attack från Apple, Oracle eller Microsoft.

Fordonselektroniken har upptäckt HTML5 – både QNX, Monta­vista och Mentor Graphics är intresserade av att använda HTML5 i plattformar för IVI (In vehicle infotainment). Både för spel och multimedia – som i en mobil – och för förarkritiska gränssnitt till kupé­klimat eller navigering.
 

 Iisko Lappalainen
Iisko Lappalainen

– De stora fördelarna med HTML5 är att det är i det närmaste hårdvaruoberoende och att det är enkelt att utveckla i. Plus att det finns en stor mängd utvecklare som behärskar HTML5, säger Iisko Lappalainen på Montavista.

I princip kan hela användargränssnittet för ett IVI-system implementeras i HTML5. Eller så kan HTML5 vara en plattform för appar, förintegrerade eller installerade av användaren.

I IVI-paketet ingår också teknik, som virtualisering, för att isolera kritiska och ickekritiska funktioner från varandra, och skydda mot virus.

Inom IVI brukade Linuxplattformen Meego vara stark. Men Meego växlar där över till den nyss nämnda HTML5-plattformen Tizen.

Generellt är alla inbyggda system med grafiska användargränssnitt intressanta för HTML5. Inom smartteveområdet jobbar bland annat norska Opera på en HTML5-baserad lösning för teve.

Ugn, kaffe och tandläkare

Svenska inbyggnadskonsulten Martinsson Elektronik är en av HTML5-pionjärerna. Företaget plockade upp tekniken för ett år sedan och har redan skarpa projekt i bland annat en industriugn, en tandläkarapparat, och en kaffeautomat.

På mässor demonstrerar företaget HTML5 på egna kort. Skärmen drivs av TI:s Cortex A8-processor AM3358 – en industriell Ethernet- och CAN-utrustad variant av de A8-processorer som sitter i smarttelefoner.

Realtidskritisk IO – för exempelvis styrning av ventiler och pumpar – sköts av en enklare Cortex M4-processor.

A8-processorn kör Linux och HTML5-koden körs i QT-versionen av WebKit, som är öppen källkod och populär i webbläsare.

I tandläkarprodukten görs signalanalysen från sensorerna i M4-processorn och resultatet skickas sedan via Uart till Linuxprocessorn. I andra projekt används TCP/IP och Canopen.

Stjäl ljus från Android

Det som användaren interagerar med är i princip ett webbläsarfönster som körs under Linux.
 

 Henrik Leon
Henrik Leon

– Användaren ska förstås inte märka att det är en browser. Prestanda ska vara på samma nivå som en dedikerad app för produkten,  säger Henrik Leon på Martinsson Elektronik.

HTML5 och Javascript kan dock behöva hårdvara i en storlek större för att kunna leverera denna prestanda.

– Det kan i vissa fall upplevas som slöare än ett optimerat grafiskt gränssnitt, säger Henrik Leon.

– Men mycket resurser satsas idag på att förbättra prestandan. Fler och fler funktioner drar nytta av hårdvaran. Speciellt exekveringen av Javascript tog ett rejält kliv med hjälp av Javascriptmotorn V8.

HTML5 har blivit en del av Martinssons standardverktyg.

– Jo, HTML5 passar våra kunders behov förvånansvärt ofta, säger Henrik Leon.

Ni stödjer även Android i ungefär samma roll?

– Vad gäller Android tycker jag det varit mycket snack och lite verkstad inom industriområdet.

– Det är många som frågar efter det, och vi har utvecklat en fungerande prototyp. Men när förstudien är gjord så har vi hittills inte sett att valet har fallit på Android.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)