JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mjukvarubaserat instrument genererar och analyserar rf-signaler
National Instruments inledde årets användarkonferens i Austin, Texas, med att lansera en helt ny typ av mikrovågsinstrument kallat vektorsignaltransceiver. Det PXI-baserade instrumentet innehåller en vektorsignalgenerator och en vektorsignalanalysator som båda är tätt kopplade till en FPGA. Dessutom finns 24 digitala in- och utgångar och som grädde på moset får användarna tillgång till den kompletta källkoden och kan därmed modifiera instrumentet efter eget skön.
– Man kan gå ner hela vägen till registren och göra modifieringar, säger NI:s Charles Schroeder.

Även om de flesta nog inte kommer att gräva sig så djupt ner i källkoden, som är skriven i den senaste versionen av LabView, så finns möjligheter att modifiera instrumentet efter egna behov, till exempel vartefter en kommunikationsstandard som LTE utvecklas eller för att snabba upp en testprocedur.

Just test av komplexa kommunikationsstandarder som 802.11ac liksom LTE och dess uppföljare, är paradgrenarna för vektorsignalanalysatorn PXIe-5644R. Instrumentet kan dessutom göra mätningarna betydligt snabbare än om man använder traditionella, fristående instrument, och för den delen även om man nyttjar äldre PXI-baserade instrument där varje funktion ligger på ett eget kort.

I en demonstration fick instrumentet mäta felvektorn, EVM, för ett konstellationsdiagram på 256-QAM till kommunikationsstandarden 802.11ac. Instrumentet jämfördes med en mätuppställning bestående av en signalgenerator (MXG-familjen) och en analysator (PXA-familjen) från konkurrenten Agilent. Föga förvånande var det nya instrumentet snabbare. NI rapporterade en tidsvinst på 18 gånger plus en förbättring i felvektorn på 2,8 gånger.

Att mätningarna går snabbare handlar till största delen om att det går fortare att ställa om det integrerade instrumentet till nästa mätpunkt än när man har flera fristående instrument. Beräkningarna görs med en FPGA (Virtex 6 från Xilinx) vilket ger en snabb bearbetning av mätdata.

– Dessutom är vektorsignalanalysatorn betydligt billigare, drar mindre energi och så kan användarna modifiera den som de vill, sade Charles Schroeder.

Instrumentet klarar frekvenser från 65 MHz upp till 6 GHz och har en bandbredd på 80 MHz. 

Analysatordelen har ett fasbrus på 112 dBc/Hz (10 kHz offset vid 1 GHz) och noggrannheten i amplitud ligger mellan ±0,35 dB och ±0,55 dB. Brusgolvet ligger på -161 dBm/Hz.

Signalgeneratordelen har även den ett fasbrus på 112 dBc/Hz (10 kHz offset vid 1 GHz) och uteffekten går från -168 dBm/Hz upp till +10 dBm.

Genom att stoppa in flera vektorsignaltransceivrar i ett och samma PXI-chassi kan man på ett faskorent sätt generera och mäta på system med flera antenner, mimo.

Instrumentet upptar tre kortplatser och kostar 45 000 dollar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)