JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fem minuter med Mattias Lindhe,

mattias lindhe flextronicsFem minuter med Mattias Lindhe,

chef för Flextronícs SBS, kontraktstillverkarens verksamhet för små och medelstora kunder som Elektroniktidningen träffade på Electronicamässan.
Ni har precis flyttat den svenska fabriken från Karlskrona till Ronneby, vad innebär det?
– Vi har investerat avsevärda pengar för att få en fabrik som är moderniserad till 110 procent. Allt är visserligen inte nytt, vi har ordnat fram maskiner inom koncernen, men Ronneby har blivit en modern fabrik för produktion av komplexa produkter i korta serier. Det gäller hela spannet från kretskort till systembyggnation. Vi har lyckats flyttat all produktion på mindre än sex månader och vi har inte haft en enda driftstörning till någon kund. Andreas och gänget har lagt ett fantastiskt snyggt pussel.

– Fabriken i Karlskrona var inte dålig men den byggdes på 70-talet och modifierades på 90-talet. Ytan var för stor och den var anpassad för en helt annan typ av produktion.

Flextronics nya lokal i Ronneby är granne med kontraktstillverkaren Orbit One och skapades ursprungligen för medicinteknikföretaget Baxter. Produktionen stoppades efter att dialyspatienter förgiftats och avlidit. Fabriken togs över av ett tyskt plastföretag men har stått tom de senaste åren. Flextronics har fått ett avtal med den kommunala hyresvärden som gör det möjligt att relativt snabbt skala upp och ned storleken på lokalen.

Det måste ha kostat en slant. Innebär det här att ni blir kvar i Sverige?
– Vi är säkra på att vi kan räkna hem flytten samtidigt som det sänder en goodwillsignal till marknaden att vi tror på den nordiska regionen.

Fabriken i Ronneby är tillsammans med enheten i Linköping Flextronics enda i Norden. Den har kunder från hela regionen även som Sverige står för uppåt 80 procent av omsättningen.

– Vi märker att kunderna vill göra affärer med folk som sitter i samma tidszon, pratar samma språk och har samma kultur.

Det finns ett antal kontraktstillverkare i Sverige som kan säga samma sak. Varför ska man välja just er?
– Det man finner om man tittar på kollegorna är att de har långt ifrån alla tjänster i huset. Vi kan plocka fram allt inom koncernen. Bland annat har vi 4 000 egna utvecklare varav hundra sitter i Sverige. Vi arbetar både med hårdvara och mjukvara men också mekanik, plast, test och design. På varje fabrik finns också personal som sysslar med industrialisering och produktionsanpassning kundernas produkter.

– Det handlar om så mycket mer än att bara göra kretskort idag. Ta motorcykeln som stå där, säger Mattias Linde och pekar på en eldriven motorcykel i montern på Electronica. Vi gör kretskorten men bygger också hela motorcykeln. Den visar hur industrin utvecklats och hur vi utvecklats med den för att bringa värde till kunden.

Du är chef på Flextronics SBS som riktar sig till små och medelstora kunder. Kan du förklara vad som skiljer er från ”stora” Flextronics?
– SBS är som ett företag i företaget där vi plockat resurser från Flextronics och paketerat det på ett slagkraftigt sätt. SBS har affärer på ungefär 20 fabriker runt om i världen och de svenska fabrikerna arbetar i princip bara för oss.

– För att hjälpa en kund kan vi skräddarsy en försörjningskedja där vi har allt, utveckling produktion, eftermarknad och logistik.

Så hur stora är ni?
– Tittar du på Flextronics som helhet så är lite mer än två tredjedelar high mix low volume idag. Det har skett ett skifte de senaste åren och ser man bara på mina kunder är mer än hälften mindre än fem miljoner dollar om året.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)