JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU-kommissionen vill se kraftig satsning på halvledartillverkning

Europa borde stå för mer än 20 procent av världens halvledarproduktion. För att nå dit behövs 100 miljarder euro i privata investeringar. Utspelet kommer från EU-kommissionären, Neelie Kroes.
– Jag vill fördubbla vår produktion av halvledarkretsar till 20 procent av världsproduktionen. Jag vill också att Europa producerar mer chipp på hemmaplan än vad USA gör i det egna landet. Det är ett realistiskt mål om vi styr investeringarna på rätt sätt, säger Neelie Kroes som är vice ordförande i EU-kommissionen.

Kommissionen drog förra veckan igång en kampanj för att skapa samordnade offentliga investeringar i mikro- och nanoelektronik (processorer och andra halvledarkretsar) som ska göra det möjligt för Europas avancerade tillverkningsindustri att expandera.

I ett pressmeddelande (länk) framhåller kommissionen att den europeiska elektronikindustrin ger ett viktigt bidrag till Europas konkurrenskraft eftersom den bidrar med viktig möjliggörande teknik för andra sektorer, allt från bilindustrin till energi- och hälsosektorn. En växande elektroniksektor är av avgörande betydelse för tillväxt och sysselsättning i Europa.

Sektorn har vuxit med i genomsnitt 5 procent per år sedan 2000 och sysselsätter i dag cirka 200 000 människor direkt, plus ungefär en miljon indirekt.

Alla ekonomiska sektorer i Europa kommer att dra nytta av strategin eftersom minst 10 procent av BNP kommer från elektroniska produkter och tjänster.

De tre stora europeiska halvledartillverkarna ST Microelectronic, Infineon och NXP har alla tappat positioner det senaste decenniet. År 2005 var senaste året all tre var med på tio-i-topplistan över världen största halvledartillverkare.

Idag platsar bara ST Microelectronics som ligger på åttonde plats. Infineon ligger på 13:e plats och NXP på 14:e plats. Siffrorna är för 2012 och kommer från analyshuset IHS.

Neelie Kroes har följande förslag för att lyfta europeisk halvledarindustri:

1. Större och mer samordnade investeringar i forskning, utveckling och innovation – maximera verkan av EU:s och medlemsstaternas investeringar genom utökat gränsöverskridande samarbete (70 procent av de offentliga investeringarna väntas komma från medlemsstaterna, 30 procent från EU).

2. Förstärkning av Europas tre elektronikkluster i världsklass – dvs. Dresden (Tyskland), Eindhoven (Nederländerna)/Leuven (Belgien) och Grenoble (Frankrike) – och sammankoppling av dessa med andra europeiska spetskluster, t.ex. Cambridge (Storbritannien), Kärnten (Österrike), Dublin (Irland) och Milano (Italien).

3. Strategin har tre huvudmål, som kompletterar varandra: att göra chipp billigare (övergång till med 450 mm kiselbrickor, alltså utgångsmaterialet vid chipptillverkning), att göra chipp snabbare (”more Moore”) och att göra chipp smartare (”more than Moore”).

4. Mobilisering av 10 miljarder euro i form av privata, regionala och nationella medel samt EU-medel för att uppnå vissa gemensamma forsknings- och innovationsmål. Av dessa medel ska 5 miljarder komma från ett gemensamt offentlig-privat partnerskap. Det sjuåriga partnerskapet ska omfatta elektroniksektorns hela värde- och innovationskedja, inklusive finansiering av storskaliga innovationsprojekt genom EU:s ramprogram för forskning, Horisont 2020.

– Strategin kommer att göra det lättare för den europeiska industrin att omsätta tekniska innovationer i kommersiellt användbar teknik, tillägger Neelie Kroes.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)