Sten Jacobson: Hållbar utveckling en prisbelönt balansakt?
Det saknas en tydlig vision om hur en framtida hållbar värld ser ut, men faktum är att vi redan vet en hel del om hur det faktiskt kommer att se ut 2050, dvs om mindre än 40 år.Av de tio miljarderna kommer åtta att bo runt Indiska oceanen. En helt ny demografi – en total förskjutning av jordens merkantila medelpunkt. Det är bilden vi måste räkna på när vi nyttokalkylerar utvecklingsprojekt även i Sverige i framtiden.
Den resursbegränsning som planeten jorden faktiskt innebär kräver en framtida hållbar värld i resursbalans. Tillväxt är nämligen inte hållbart i längden.
I balanspunkten återanvänds alla resurser inom planetens begränsningar (Rockströms nio planetära begränsningar). Till det behövs smart teknik och en total livscykelsyn på allt vi gör. Bland utvecklingstrender som diskuteras kan vi se en återgång till mer lokala perspektiv, alltid med global (upp)koppling och en global systemsyn. Vi ser behovet av utbildning till alla, eliminering av onödiga fysiska transporter, optimering av matproduktionen osv. Listan kan göras mycket lång.
En omöjlig ekvation? Inte alls – om vi vill och väljer den vägen! Alla andra val riskerar att leda till allvarliga katastrofer (Carl Hall, Miljökapitalisterna, “första scenariot”).
Hur ser då lösningar som skapar den nödvändiga balansen ut? Jag har självklart inte svaret på den frågan men jag ser några viktiga nycklar i sammanhanget. Förutom de enorma sociala utmaningarna ser jag att smart teknik spelar en avgörande roll.
Digitalisering/virtualisering är en av nycklarna – mobilnätet når rent tekniskt redan idag alla människor på jorden. Virtuella “transporter” hjälper oss att minimera de fysiska. Hyperlokal produktion som t ex 3D-printing och nya lokala bilfabriker minskar behovet av resurskrävande distributionskedjor. Vertikal matproduktion i storstadsområden kompletterar landsbygdens livsmedelsproduktion. De sociala medierna fortsätter att explodera. Avancerad teknik ger oss 100-procent återvinning och återanvändning.
Allt detta kräver utveckling av smarta IT-system, alltifrån nya material, som grafen, till nya hård- och mjukvaror. Det är också här Sverige och våra duktiga elektro-, data- och IT-ingenjörer kommer in i bilden. Vi kan dra vårt strå till stacken genom att i vår mycket lugna och väl förspända del av världen utveckla balanserande framtidslösningar.
Till det behövs fler av dessa duktiga ingenjörer, doktorander och forskare. Och vi behöver smartare teknik som sociala medier och spel – varför inte till exempel gå från Angry Birds till Happy Planet eller från World-of-Warcraft till World-of-Balance?
Med den globala balansakten som ledstjärna måste vi använda kraften i nätet, vår fantasi och vår kreativa förmåga, tänka långsiktigt, ansvarsfullt och rättvist och anamma ett perspektiv bortom 2050 i allt vi gör!
Det vore inte bara bra för Sverige och för våra barnbarn utan även helt nödvändigt för planeten i stort. Och ni som lyckas med detta kommer säkert att bli mycket framgångsrika och några av er kommer att vinna det då mycket berömda SER Prize som ju delades ut för smart och hållbar samhällsutveckling för första gången redan 2013.
Lycka till!
Sten Jacobson
Styrelseledamot SER
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.