Svenskt kort för den som vuxit ur Arduino
Enmanskonsulten Zacharias Brandt lanserar ett egenutvecklat kort kring processorn Atmega2560 som ska gå att använda såväl för utbildning och utveckling som för skarp drift.
Zacharias Brandt |
Kortet har treaxlig memsaccelerator, 24-bitars ADC, 10-bitars ADC med buffrad och obuffrad ingång, trycksensor, optoisolerade digitala in- och utgångar och en triac för AC-motorstyrning. Dessutom finns möjlighet att ansluta dotterkort.
Kortet heter Zpro2560 och mäter 160 x 100 mm. Det är byggt i fyra skikt för att motverka EMC- och EMI-störningar. Frikab Produktion är samarbetspartner för kortmontering och test.
Zacharias Brandt hoppas att mindre företag, skolor och avancerade amatörer, ska vara intresserade.
– För dem är detta kort som gjutet.
Elfa planerar att ha kortet i sortimentet så fort den kommer i produktion.
– Vi har kommit överens om att vi skall ta fram en instruktionsvideo som de skall lägga ut på sin hemsida. Manus är klart, nu skall vi börja spela in den, säger Zacharias Brandt.
Vad är det för skillnad mellan ditt kort och ett Arduino-kort på samma processor med lämpliga dotterkort?
– Jag har testat Arduino, bland annat Atmels egna kort, men de räckte inte till. De är framtagna för att vara lågpris och har därmed lägre funktionalitet. De riktar sig mot nybörjare.
– Till exempel köpte jag ett XMegakort. Men det hade bara 12-bitars ADC, vilket sällan räcker i lite mer krävande sammanhang. För hobbybruk är det helt ok. Men om du skall mäta temperatur med lite upplösning räcker det inte.
Kunde du ha gjort ett kort som var kompatibelt med Arduino?
– Det skulle inte ha gått eftersom de bygger på ett processorkort med tilläggskort. Tilläggskort ger störproblem som man inte vill ha i avancerade mätningar. Mitt kort bygger på kunskaper om signalhantering, till exempel hur kopplar man in en 24-bitars ADC med bibehållen prestanda, vilka kringkretsar som behövs, med mera.
Kortet är inte bara avsett för utveckling och utbildning, utan kan användas i skarp drift.
– Just nu utvecklar jag åt två kunder mätsystem som har en stabilisering av elektroniken inom 1 milligrad för att sedan kunna mäta temperaturdifferentialer ned till 1 mikrograd.
Kortet övervakar temperaturstyrningen av en PID-algoritm. Tillämpningen demonstrerar kortets möjligheter. En PT1000-temperaturgivare drivs av kortets egen strömgenerator, kalibrerad till fyra siffrors noggrannhet. Givaren är direkt kopplad till 24-bitarsomvandlaren.
– Eftersom strömgeneratorn hänger på Vref – högstabil 2,5 V – till ADC:n så slipper jag problem med spänningsvandringar, berättar Zacharias Brandt.
Kortet kopplas till en pc som loggar data som sedan kan kopieras in i Excel för analys.
Zpro2560 utgår från delar som Zacharias Brandt tagit fram för olika kundprojekt. I priset ingår en utvecklingsmiljö i Windows. Drivrutinerna har dokumentation för den som vill göra en egen windows applikation.
Enligt Zacharias Brandt går kortet i produktion om två veckor.