Karlstad får världens starkaste led-armatur
Led-företaget Lumine LED i Karlstad har tagit fram en led-belysning som ger 70 000 lumen. Om två veckor är man klar med tillverkningen av 55 stycken armaturer som ska hängas upp på 20 meters höjd i Löfberg Lila Arena i Karlstad.Han är välkänd för sina energieffektiva led-konstruktioner som tack vare en mönsterskyddad konstruktion håller temperaturen i armaturen bara någon grad över rumstemperatur vilket ger extremt lång livslängd.
– Med vanlig passivkylning är livslängden 50 000 timmar. Lägger vi till aktiv kylning får vi 75 000 timmar, säger Hamid Yousefzadegan
Lumine arbetar främst med belysning för butiker, kontor, offentliga lokaler och industri, inte minst i stora lokaler, till exempel lagerlokaler där det är extremt högt i tak.
Det är därför ingen slump att Lumine vann upphandlingen från Löfberg Lila Arena.
Den nya Ice Light One-konstruktionen ger 1 400 lux en meter över isen i arenan trots att armaturen sitter 20 meter upp under taket. Som en jämförelse har man maximalt 500 lux vid skrivbordet i ett kontorslandskap.
Lumine kommer i dagarna ut med ytterligare en nyhet som levererar extremt mycket lumen per watt, hela 170lm/w.
Det är en led-panel med en diffuser som ger ett jämnt och behagligt ljus och är tänkt för kontorslokaler, skolor, sjukhus och offentliga lokaler.
Den nya led-panelen är utvecklad och tillverkad hos Lumine på egendesignade halvledarsubstrat.
Själva lysdioderna köps från amerikanska Cree men tekniken för att leda bort värmen är utvecklad internt på företaget (länk).
Lysdioderna monteras på ett substrat av koppar eller kopparbaserad keramik från japanska Kyocera.
– Man får en jämnare värmefördelning än om man använder aluminium, säger Hamid Yousefzadegan.
Resultatet är mer än tio grader lägre temperatur i dioden, vilket ger lägre effektförbrukning och längre livslängd.
Hamid Yousefzadegan har sökt världspatent på byggsättet, hur man monterar substratet på kylflänsen och hur man monterar chipen på substraten.
– Man kan säga att du får 20 procent mer ljus till lägre produktionskostnad, säger Hamid Yousefzadegan.
I den helt nya fabriken på 2 800 kvadratmeter finns också ett laboratorium med en renrumsliknande miljö med tre zoner.
I den renaste delen monteras chipen på substratet. I nästa zon monteras substratet med lydioderna på en kylfläns och i den tredje zonen tillverkas färdiga armaturer.
– Vi konkurrerar även med produkter producerade i Kina tack vare vår byggteknologi med modulärt tänkande, säger han till Elektroniktidningen.