JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk maskin mäter papperskvalitet på plats – Elektroniktidningen
söndag 12 januari 2025 VECKA 02

Världens första instrument som kontinuerligt kan mäta pappersytans kvalitet online och sedan styra tillverkningsprocessen mot bättre kvalitet utifrån mätdata är vad det årsgamla företaget Ontop Measurement ska kommersialisera. Kartongtillverkaren Iggesund Paperboard har redan installerat ett första exemplar.
Ontop Measurements teknik har sina rötter i forskning vid Mittuniversitetets forskningscenter Sensible Things that Communicate (STC). För nio år sedan drog det första forskningsprojektet kring pappersmätaren igång och genom åren har forskningen lett till en ny typ av scanner som läser av pappersytans kvalitet samtidigt som det produceras.

– Vårt instrument gör att man kan kontrollera tillverkningsprocessen utifrån pappersytans kvalitet, vilket inte tidigare varit möjligt.

– Samtidigt kan man väldigt exakt kvalitetsmärka slutprodukten. Idag kvalitetsmärker man en hel pappersrulle utifrån kvaliteten på ett A4-stort pappersark. Det gör att risken är stor att delar av rullen har sämre kvalitet än vad märkningen anger. Vår metod ger en exakt kvalitetsmärkning för hela rullen.

Det berättar Mattias O’Nils som är en av fyra medgrundare av Ontop Measurement, men också ansvarig för forskningen vid STC.

Sundsvallsföretaget Ontop Measurement grundades i mars 2013. Teamet bakom företaget är förutom Mattias O’Nils, Jan Thim, lektor i elektronik, Anatoliy Manuilskiy, seniorforskare på STC, och Anders Rådberg, affärsarkitekt.
Hittills har Ontop Measurement fått pengar från Vinnova genom programmet Verifiering för tillväxt som syftar till att verifiera och validera affärskoncept. Företaget har även fått ett mindre bidrag på cirka 50 000 kronor för att få till den första installationen. I övrigt är det helt kundfinansierat.
Mätmetoden som används är optisk och baserad på klassisk triangulering där två lasrar och två kameror tittar på pappersytans topologi. Våglängder från några 10-tals mikrometer upp till centimeter utnyttjas i samma mätsekvens – allt för att upptäcka olika typer av defekter.

– De långa våglängder kan upptäcka torkrynkor. Det handlar om stora vågor, upp till några centimeter långa, som uppstår i pappret. De kortare våglängderna ser mindre strukturer som inverkar på ljusets spridning, vilket exempelvis påverkar hur tryck upplevs på en pappersyta.

Tills idag har papperstillverkare fått nöja sig med att testa papperskvaliteten i speciella labb, vid sidan av produktionen. Vissa företag gör labbmätningar en gång i timmen, andra kanske en gång i veckan.

– Vid en traditionell labbmätning får man vänta cirka två timmar innan man har resultatet på mätningen, så det går inte att använda resultatet för att styra processen. För oss tar det cirka en sekund att upptäcka en kvalitetsförändring, sen tar det förstås en stund att åtgärda processen.

Hittills har Ontop Measurement tillverkat fem maskiner. De olika delarna – såsom mekanik, lasrar och annat – köps in från olika svenska underleverantörer, medan slutmontering och test sköts av företaget självt.

En av de tillverkade maskinerna har installerats hos Iggesund Paperboard, som anses vara ledande inom kartongtillverkning. Två håller just nu på att utvärderas av andra papperstillverkare i Skandinavien, medan två utnyttjas i företagets utvecklingsarbete.

Tanken är att Ontops maskin på sikt ska ersätta dagens labbinstrument, men vägen dit kräver en mental mognadsprocess. I alla tider har nämligen all kvalitetsmätning gjorts på labb, medan erfaren personal visuellt övervakat papperskvaliteten i tillverkningsprocessen.

– Alla kunder vill inte ha en mätmaskin i processen. Istället kan det vara lättare att övertyga dem om att ersätta sin långsamma labbmätare med en som direkt ger resultatet. Så i dialog med slutanvändare har vi nu utvecklat en snabb labbmätare baserad på samma teknik som vår online-mätare, säger Mattias O’Nils.

Vid sidan av maskinförsäljningen planerar företaget även att ägna sig åt service av de sålda maskinerna.

– Maskinerna tankar successivt upp data om hur de mår till en databas som vi kan läsa av över webben. Det gör att vi vet när det är dags att göra service på en maskin. Än så länge är det dock svårt att tjäna pengar på service eftersom vi bara har en installerad maskin, skrattar Mattias O’Nils.

Samtidigt är han mycket nöjd med patentet som företaget fått.

– Vi har patent på själva mätmetoden, med mätning från korta till långa våglängder, som ger mycket hög dynamik. Patentet är inte kopplat till någon speciell tillämpning, utan gäller generellt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:

 
Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)

KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus


7 banners varav 7 har onclick.