JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre trådlösa laddare slåss om din gunst

Tre trådlösa laddare slåss om din gunst

Tyvärr, standardkriget kring trådlös laddning rasar fortfarande. Trots det växer tekniken så det knastrar.
Förra försöket att lansera trådlös laddning kom vid millennieskiftet. Säljargumenten var desamma – enkelheten och elegansen i att inte behöva trassla med laddare eller vägguttag utan bara lägga bara ifrån sig prylarna på ett bord för att ladda dem.

Några få nischer för trådlös laddning har kommit för att stanna, som eltandborstar och implantat. Konsumenterna var dock inte redo för större engagemang.

Men kanske är det dags denna gång? Det råder ett guldläge. Telefonernas processorer pressas upp i prestanda samtidigt som vi använder dem allt mer. Batterivarningarna kommer allt tätare och behovet av akut laddning har aldrig varit större.

Det tror i alla fall besöksnäringen. Den installerar just nu laddarplatser i stor skala – på bibliotek, konferensrum, restauranger, caféer, flygplatser, flygplan, bussar och tåg.

Gå in på ett café – vad ligger på borden? Mobiler. Vad gör de? Tappar laddning! Trådlösa laddare i bordsskivor hjälper besöksnäringen locka kunder.

Aktörerna själva tycks också övertygade om att något ligger i luften.

Medlemsantalen i de tre standardorganisationerna växer snabbr. När Elektroniktidningen skrev om ämnet för två år sedan hade den största och äldsta organisationen WPC (Wireless Power Consortium) 127 medlemmar. Nu är de 210.

PMA (Power Matter Alliance) som grundades i mars 2012 har vuxit från 15 till 70.

Och A4WP (Alliance for Wireless Power) har vuxit från 17 till 113.

Bäst fart har WPC fått upp. Specifikationen heter Qi. Det har sålts 50 miljoner slutprodukter och drygt en ny Qi-produkt certifieras i snitt per dag – det finns 637 stycken i skrivande stund – officiella – en del hemlighåller sina produkter tills de släpps på marknaden.

Mobiltelefoner och surfplattor är den stora tillämpningen. Qi stöds av sammanlagt 65 modeller från Samsung, Sony, Nokia, HTC, Panasonic, Motorola, Google, Sharp, LG, Fujitsu, Kyocera.

Mottagaren är inbyggd i tele­fonen. Eller sitter i ett specialbyggt batterilock. Eller monteras i form av ett millimetertjockt kort – jo, trådlösa elmottagare kan vara så tunna – som pluggas in i laddarkontakten och tejpas fast på baksidan av telefonen, under ett skal eller under batterilocket.

Qi-laddare för hemmet finns förstås att köpa. Även inbyggda i prylar – kanske kommer du att få se dem i ett nattduksbord från Qi-medlemmen Ikea en vacker dag?

Qi-laddarplats finns idag som tillval i bilar från Toyota, Honda, Chrysler, General Motors, Lexus och SsangYon.

WPC har tidigare också sagt sig ha sig ha bra kontakter med CE4A-gruppen – Audi, BMW, Daimler, Porsche och Volkswagen. Sådana kontakter kan man i och för sig inte lita på. Organisationerna beskriver sina medlemmar som företag som stöder dem. Men många är med bara för att hålla koll och alla dörrar öppna.

Qualcomm grundade A4WP, men är också medlem i konkurrenterna. Elektroniktidningen hittar runt fyrtio gemensamma medlemmar hos huvudkonkurrenterna WPC och A4WP.

WPC ligger numerärt långt före sina konkurrenter. Konkurrenten PMA:s specifikation heter Power och finns i ynka 14 certifierade produkter – notera dock att man till skillnad från WPC bara listar slutprodukter, inte komponenter.

PMA Power-laddarskal finns för storsäljarna Iphone 5, Galaxy S4 och Galaxy S5, och till Lumia 925, Lumia 1520 och Moto X. Kyocera, LG och Asus har släppt mobiler med inbyggd PMA-laddning.

AT&T är partner och hjälper PMA få ut sina modeller till abonnenter.

Den tredje organisationen – A4WP – har inga certifierade produkter för sin standard Rezence.

Däremot har man nyss lyckats få sin medlem jätten Intel att göra slag i saken. Intel tycktes länge luta åt Qi. Men när företaget i somras meddelade att skarpa produkter var på väg, skulle de plötsligt bära Rezence blixtrande logotyp. Tekniken i sig licensierar Intel från Witricity – en MIT-avknoppning.

Witricity är den aktör som hittills pratat mest om effekter över mobilladdarnas fem watt. Bärbara datorer är den heta tillämpningen.

Witricitys teknikdemonstrationer är imponerande. Man laddar samtidigt flera olika apparater med olika spänningar. Man lyser upp en 100 W-teveapparat. Man låter en laddare i ett hörn lysa upp flera golvlampor i rummet genom att guida magnetfältet med hjälp av specialmattor. Man monterar laddaren i en bärbar dator som laddar upp mobilen som placeras intill den. Och man demonstrerar kompatibilitet med både Qi och Power – och överträffar dessutom originalen. Konkurrenterna använder induktionsladdning och måste placeras direkt intill sina laddaren. Men Witricity använder magnetresonansladdning och kan placera konkurrenternas produkter betydlig friare i sina demonstrationer.

Att Rezence använder resonansladdning brukade vara en av organisationens fördelar mot Qi och PMA Power. Resonansladdning ger visserligen större förluster än klassisk magnetisk induktion som konkurrenterna använder, men den tillåter större avstånd till laddaren.

I slutet av juli meddelade dock Qi att dess andra standard – Qi 1.2 – använder resonansladdning.

Qi 1.2 är dessutom magiskt bakåtkompatibel på samma sätt som Witricitydemonstrationen: samma Qi 1.1-telefon som idag måste ligga intill sin Qi 1.1-laddare kommer att kunna laddas 30 mm från en Qi 1.2-laddare.

En Qi1.2-mottagare har snäppet längre maxavstånd: 45 mm. Qi 1.2-telefoner kan dessutom också laddas av 1.1-laddare, så allt som det står ”Qi” på fortsätter att vara kompatibelt.

WPC har nyss slagit A4WP på fingrarna i ytterligare ett avseende. A4WP meddelade i juni planer på 50 wattsladdning. Två månader senare i augusti annonserade WPC planer för hela 2 000 watt. Tillämpningen ska vara köksmaskiner – en laddare i köksbänken ska kunna driva brödrosten och kaffebryggaren.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)