JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Västeråsmässa lockar med bitcoin

Västeråsmässa lockar med bitcoin

Svenska bitcoin-superstjärnan KNCMiner finns bland föreläsarna när nionde upplagan av mässan Elektronikexpo går av stapeln i Västerås i maj. I andra föreläsningar berättar Tobii om sin ögonstyrning och Uppsala universitet om en ny teknik att lagra elektrisk laddning
Ett av Sveriges – nej, världens – tekniskt ledande halvledartillverkare har en enda produkt i sitt sortiment: en asic som som gör beräkningar som genererar den virtuella valutan bitcoin.

Det som motiverar beteckningen världsledande är att KNCMiner i början av året låg i täten för att bli först i elektronikvärlden med att lyckas tillverka en fungerande asic i 16 nm. Det är värt många dollar att äga den snabbaste bitcoinkretsen och konkurrensen är hård. På mindre än två år har företaget tagit fram tre asicar i 28, 20 och till sist 16 nm.

Om du vill veta hur det går med den där 14 nm-asicen, och hur KNC Miner arbetar för att så fort det bara är möjligt gå från design till volymproduktion – då ska du besöka en mässa i Västerås den 22 maj. Det är Elektronikexpo – Västerås egen elektronikmässa – som lyckats locka till sig KNC Miners FPGA- och asickonstruktör Michael Unnerbäck som föreläsare.

Michael Unnerbäck kommer säkert också att visa bilder från företagets gigantiska serverhall i Boden, där dessa asicar monterats i långa rader av servrar som bryter bitcoins dygnet runt.

I en annan föreläsning kommer Tobiis säljchef att berätta om företagets ögonstyrning och vad kunderna använder den till. Tobii är numera snart börsnoterat och är också ett världsledande företag inom sin nisch.

Uppsalaforskaren Mateo Santurio kommer att berätta om forskningsprojektet Enesca – ett nytt sätt att lagra energi i batterier byggda av saltvattenindränkt papper och polymerbehandlat cellulosa. De har superkondensatoregenskaper och saknar många de problem och risker som förknippas med battericeller.

Elektronikexpo bjuder också på föreläsare från Freescale, EG Electronics, Rockwell Automation, RT Labs, Hectronic, Swedish ICT, EMC Services och från QS Quadra. Den sistnämnda är en brittisk konsult som ska tala om hur man konstruerar mot de höga datatakterna i DDR3- och DDR4-minnesgränssnitt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)