Solcell och batteri i ett
Är det en solcell? Eller är det ett laddningsbart batteri? Faktiskt både-och. Forskare vid Ohio State University har utvecklat världens första solbatteri – en solcell som lagrar sin egen energi. Det nya hybridbatteriet påstås kunna bli 20 procent mer effektivt än dagens litiumjonbatteri.Till skillnad mot tidigare version är denna baserad på solpaneler i form av ett fast ark, istället för ett nät. Fast den verkligt stora nyheten är att den nya konstruktionen använder en vattenbaserad elektrolyt. Därmed är det ett så kallat vattenflödesbatteri, som enligt forskarna är en snabbt framväxande klass av batterier.
– Detta är det första vattenflödesbatteriet med solkapacitet. Det är också helt kompatibel med dagens batteriteknik, mycket lätt att integrera med befintlig teknik, miljövänliga och lätta att underhålla, säger Yiying Wu, professor i kemi och biokemi vid universitetet, i ett pressmeddelande.
Idag arbetar många forskargruppen runt om i världen med att utveckla vattenflödesbatterier, eftersom dessa åtminstone i teorin kan komma att bli ett prisvärt alternativ att lagra energi i framtida elnät. Forskarna menar att denna batteriteknik kan vara den saknade pusselbiten för att överbrygga klyftan mellan dagens elnäten och förnybara energikällor.
– Den här konstruktionen av ett solflödesbatteri skulle potentiellt kunna användas i kraftnät där solenergi omvandlas och lagras. Likaså för att tillverka elektrolytbränslen som kan användas för att driva framtidens elbilar, säger Mingzhe Yu, huvudförfattare till artikeln i Journal of American Chemical Society.
Det är så kallade Grätzelsolceller – också kallade färgsensibiliserade solceller eller Dye Sensitised Solar Cells (DSC) – som används i den aktuella solpanelen.
Forskarna använder ett rött färgämne för att avstämma våglängden på ljuset som fångas in och omvandlas till elektroner. Med hjälp av elektrolyten, bestående av salt och lösningsmedel, förs elektronerna från solcell till batteriet.
I den nya batteriversionen används litiumjodid som salt och vatten som lösningsmedel; en mycket lyckad kombination eftersom vatten är miljövänligt och litiumjodid enligt forskarna erbjuder hög lagringskapacitet till en låg kostnad.