JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk radar skiljer på vägskylt och människa – Elektroniktidningen
söndag 12 januari 2025 VECKA 02


Som att titta genom ett nyckelhål och ändå se hela världen. Lika omöjligt kan det tyckas att kartlägga omgivningen med en enkel radar som dessutom bara har en antenn.
Göteborgsbaserade Uniquesec har i dagarna fått 1,9 miljoner kronor i riskkapital för att utveckla algoritmer som gör just det.
– Tittar man i litteraturen går det att hitta ”one pixel cameras” men det är inte lätt att göra det i verkligheten, säger Kasra Haghighi som är vd och grundare av Uniquesec.

Han doktorerade på Chalmers år 2013. Ämnet var kognitiv radio och spektrumanvändning men mycket av arbetet handlade om hur man upptäcker andra radiosändare så steget till radarteknik är inte allt för långt.

En radar är väldigt bra på att detektera avstånd till objekt men sämre på att klassificera dem. Den har exempelvis svårt att avgöra om ett eko kommer från en människa eller en vägskylt.

Ett sätt att förbättra systemen är att addera information om rörelsemönster för olika objekt. Då skulle det gå att skilja vägskylten från människan, men också klara svårare uppgifter som att skilja ett barn från en hund. Dessutom kan systemet ge hastighet och riktning på objekten.

Eftersom dagens radarsystem ger så många falsklarm använder man oftast vanliga kameror för övervakningsuppgifter. I många länder finns det lagstiftning som gör det svårt att sätt upp kameror på offentliga platser eftersom de anses integritetskränkande. En radar däremot röjer aldrig identiteten och skulle kunna användas överallt.

Men att hitta pengar för att utveckla algoritmer som automatiskt detekterar och klassificerar olika radarmål har varit svårt för ett ungt företag som Uniquesec. Efter många försök nappade till slut ett asiatiskt bolag.

Det icke namngivna företaget, som dessutom kan bidra med marknadsföringskunskaper, satsar 1,9 miljoner kronor under två år. Investeringen sker i form av konvertibler, vilket löser problemet med att sätta ett värde på det nystartade företaget. Värderingen sker först när investeraren väljer att konvertera lånet till aktier, något som kan ske vid vissa bestämda tidpunkter.

Om två år ska det finnas en prototyp. Den ska användas för visa att konceptet fungerar i utomhusmiljöer, därefter krävs ytterligare finansiering för att utveckla en produkt.

– Vi ska börja med att göra mätning för att få verkliga signaler som det går att testa algoritmerna på, säger Kasra Haghighi.

I princip innebär det att man spelar in radarsignaler från olika mål och med olika rörelsemönster.

Här kommer samarbetet med Sivers IMA (fd Trebax) väl till pass. Uniquesec har hyrt in sig hos millimetervågsspecialisten i Göteborg.

– Det är en perfekt matchning. Vi sitter i deras lokaler och gör processningen på deras hårdvara. Samarbetet har öppnat många dörrar.

Uniquesec har redan utvecklat en prototyp till en billig radarbaserad nivåmätare för exempelvis tankar och silos. Radardelen på 24 GHz (FMCW) kan exempelvis komma från Sivers IMA medan Uniquesec står för algoritmer och den hårdvara som processar dem.

Att systemet arbetar på 24 GHz och inte på 77 GHz där det dykt upp billiga systemkretsar till för fordonsradartillämpningar beror på att det inte går att komma åt de analoga radarsignalerna. Fordonskretsarna levererar ett färdigprocessat och digitalt resultat.

Algoritmerna är patentsökta med stöd av Almi och prismässigt ligger systemet i samma nivå som ett billigt ultraljudssystem men har bättre noggrannhet. Den här typen av nivåmätande radarprodukter har funnits väldigt länge men har samtidigt varit för dyra för att få ett brett genomslag.

Radarn kommer dock inte att tillverkas och säljas av Uniquesec som är ett rent utvecklings- och konsultbolag. Däremot kan företaget ta fram en komplett prototyp inklusive implementera algoritmerna i en DSP eller processor.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:

 
Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)

KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus


7 banners varav 7 har onclick.