Ericsson odlar Moselvin
Fyrkärniga Intel Atomprocessorer och stöd för en bred uppsättning radioprotokoll och höga datatakter – det sitter i solcellsdrivna stolpar förankrade i myllan i fyra vingårdar i tyska vindistriktet Mosel. Stolparna är väderstationer kopplade mot en molntjänst implementerad av svenska Ericsson.– Vi kopplar upp naturen mot molnet, säger Intel.
Tracovino ska ge ökade möjligheter till omsättning, lägre kostnader och reducerad miljöbelastning. Dessutom ska systemet reducera riskerna med vinodling och öka skördeutfallet.
Lösningen i sig kan dessutom ha andra användningsområden, till exempel att övervaka ägor.
Ericssons bidrag till Tracovino är företagets molnbaserade IoT-, M2M- och B2B-plattform DCP (Device Connection Platform), den SIM-kortsbaserade autentiseringstekniken AFG (Authentication Federation Gateway) och end-to-end-krypteringstekniken GPA (Generic Bootstrapping Architecture for LTE).
Intels bidrag är processorer och LTE-modem till IoT-gateways.
Hårdvara och mjukvara för väderstationerna har Myomega tagit fram. De rapporterar luft- och jordfuktighet, temperatur och solinstrålning till Intel-Gateways som i sin tur slussar data vidare till Ericssons molntjänst via Telenors LTE-nät.
I molnet matas data in i analysprogram som gör realtidsmonitorering, stöder resurshantering och levererar prognoser.
Operatören Telenor säger såhär om sin egen roll:
– Att man använder en enda global leverantör av uppkopplingen betyder att lösningen är enkel att standardisera, oavsett var den kommer att säljas eller användas. Det vill säga att det är en enkel lösning att expandera globalt.
Ericsson säger såhär:
– Detta partnerskap utgör ett tydligt bevis för Ericssons ledarskap inom IoT.
Den globala vinindustrin omsätter 26 miljarder euro, enligt en av dess branschorganisationer.
Resultaten från fältstudierna i Mosel visas upp – och avsmakas? – på Broadband World Forum i London idag.