JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Element14 erbjuder skräddarsydd Raspberry Pi

Raspberry Pi

Element14 erbjuder skräddarsydd Raspberry Pi

Du kan nu få hjälp att ta fram en skräddarsydd version av världens mest kända ARM-utvecklingskort, Raspberry Pi. Tanken är att underlätta för dem som vill använda Pi som plattform för volymtillverkning av slutprodukter.
Nyheten presenterades igår under en presskonferens (länk).

Erbjudandet gäller samtliga Raspberry Pi-versioner som Element14 tillverkar idag och Element14 har en exklusiv licens med Raspberry Pi-stiftelsen att ta fram skräddarsydda versioner på detta sätt.

Ny kortlayout, nya funktioner, nya anslutningar, nya gränssnitt, nya minneskonfigureringar – Element14 håller de flesta dörrar öppna för hur specialversioner skulle kunna tänkas se ut. De enda undantag Element14 uttryckligen nämner är att Broadcomprocessorn måste sitta kvar och att man inte får röra mjukvaran till grafikkärnan.

Om du själv inte vet exakt vad du behöver, kan du slå en signal till Element14:s nya tjänst Raspberry Pi Customisation Service så håller den dig i handen hela vägen från konkretisering av din idé till leverans av färdiga kort.

Nyheten betyder att en kund som växer ur Raspberry Pi nu har optionen att stanna kvar istället för att växla till ett konkurrerande kort eller ta fram ett eget. Element14 kommer därmed att kunna knycka design wins från konkurrenter som tidigare kunnat peka på fördelar i form av funktioner eller kapaciteter som de har men Raspberry Pi saknar.

Du måste beställa upplagor på minst 3000 till 5000 exemplar beroende på hur stora ändringar du vill göra.

Element14 uppger att det fått förfrågningar om skräddarsydda Raspberry Pi-kort inom telekom, smart energi, IoT och konsumentelektronik. Men ambitionen stannar inte där. Företaget påpekar antydningsvis att man också sitter på kompetens inom industriella styrsystem, flyg och rymd, medicinteknik, automation och trådlöst. Och så skymtar bland annat smartklockor och smartglasögon okommenterat förbi i bakgrunden till pressmaterialet.

Hos Element14, Raspberry PI-stiftelsen, processortillverkaren Broadcom och partnerna Avest och Mbest, finns idag cirka 200 konstruktörer som kan hjälpa dig, enligt Element14. Dessa sitter på kompetens inom bland annat FPGA, trådlöst och analog layout.

Genomslaget för Raspberry Pi blev snabbt långt större än den ursprungliga ambitionen att vara ett utvecklingskort för elektronikstudier. Den första upplagan såldes i tusen gånger fler exemplar än planerat, och kortet började genast användas även professionellt i olika varianter både för utveckling och i slutprodukter.

Alla pengar som välgörenhetsstiftelsen tjänar på kommersialiseringen av Pi, slussas tillbaka till utbildningssatsningen.

Kortet har ett gigantiskt PR-värde. Konkurrenterna får hålla till godo med att nämnas i fackpress, medan nyheter om Raspberry Pi publiceras i allmänmedia och får stor gratis publicitet. Den brittiska nyhetsbyrån BBC kallar de nya skräddarsydda Raspberry Pi-varianterna för "mutanter" som nu kommer att sprida sig, och det är ju en alldeles utmärkt liknelse.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)