JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kraftig satsning av Mycronic på ytmontering

Kraftig satsning av Mycronic på ytmontering

I slutet av oktober avslöjade Mycronic att företaget skruvat upp utvecklingstakten för ytmonteringsverksamheten. Lagom till Productronica lanserades det första resultatet, ett dispenseringshuvud till lodpastatryckaren MY600.
– Det är inget nytt som ingen annan kan, men vi har en mycket snabbare maskin med minst lika bra eller bättre noggrannhet, säger Robert Göthner, som är ansvarig för ytmonteringsdelen av Mycronic, när vi träffades på Productronica i München i förra veckan.

Det nya dispenseringshuvudet skjuter upp till 300 000 droppar i timmen medan konkurrenterna stannar på 50 000 till 60 000. Tekniken har licensierats från ett mindre företag och anpassats till MY600 vad gäller mekanisk utformning liksom anslutningar för tryckluft och styrsignaler. Dispenseringshuvudet kan användas för att deponera bland annat ledande lim och underfill men också för att innesluta halvledarkomponenter.

MY600 lanserades ursprungligen som ett alternativ till screentryckning för att lägga lodpasta på mönsterkorten och står därmed först i produktionslinan. Vid dispensering måste en operatör byta ut behållaren med det material som ska appliceras, dessutom är dispensering normalt en operation som görs efter lödning.

Mindre tillverkare kan använda samma maskin för både jettryckning och dispensering medan kunder med större volymer har dedicerade maskiner för de bägge uppgifterna. Det nya dispenseringshuvudet är också intressant för halvledartillverkarna som hittills inte varit kunder till Mycronic.

– Vi ser en stor potential för MY600 på dispenseringssidan. Vi har rekryterat en ny affärsområdeschef och byggt upp ett nytt försäljningsteam kring det här, säger Robert Göthner.

På halvledarsidan handlar det framförallt om kapslingsföretag som har behov av att deponera olika lösningar med dispensering.

– En annan sak vi gjort i år är att etablera ett strategiskt samarbete med ett asiatiskt utvecklingsbolag. Det är ett erfaret team som utvecklat ett antal ytmonteringsmaskiner vilket gör att vi kan öka tempot i produktutvecklingen inom ytmontering.

Sedan tidigare finns ett center för mjukvara i Tjecken som drivs tillsammans med en extern part. Mycronic har också anlitat ett konsultföretag i Singapore men bägge dessa samarbeten är betydligt mindre.

Vad det asiatiska företaget heter eller hur stora resurser som Mycronic tar in anspråk vill Robert Göthner inte avslöja. Samarbetet kommer inte att påverka verksamheten i Täby där större delen av utvecklingsavdelningen finns.

Mycronic har dedicerade grupper för produktnära utveckling, det vill säga ytmonteringsmaskinerna, dispenseringen och maskritarna. Dessutom finns en teknikindelad organisation som stöttar produktutvecklarna. De är uppdelade i mjukvara, mekanik och optik.

Den första produkten som utvecklats i samarbete med det kinesiska företaget ska lanseras nästa år.

På Productronica flirtade Mycronic med begreppet Industrie 4.0 som i svenskarnas tappning blev Mycronic 4.0.

– Vi har en enormt kraftfull lösning som redan finns, det är inte ett löfte för framtiden. För oss handlar det om att tala om för kunderna att vi kan göra det.

Enligt Robert Göthner är det inte ovanligt att nyttjandegraden i en ytmonteringslina är så låg som 25 till 30 procent. Det handlar egentligen inte om dålig planering av kommande jobb, låg nyttjandegrad får man när det uppstår störningar i form av att komponenter tar slut eller andra flaskhalsar som beror på undermålig informationshantering. Då är det lätt att linan blir stående medan man funderar på vad man ska göra.

– Vi har ett nytt sätt att bearbeta kunder och identifierar vanligt förekommande flaskhalsar. Med våra lösningar kan kunderna nå en nyttjandegrad över 60 procent ofta i kombination med färre personer i produktionen.

För att nå målen räcker det enligt Robert Göthner med Mycronics egen mjukvara i kombination med företagets maskiner.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)