Nu kan du testa EU:s omtvistade experimenthjärna
Det gigantiska EU-projektet HBP (Human Brain Project) släpper sex verktyg för vitt skilda forskningsområden med människohjärnan som gemensam nämnare. Ett verktyg låter dig analysera hjärnsjukdomar, ett annat låter dig styra simulerade robotar med simulerade hjärnor.
Efter 2,5 år känner sig hjärnprojektet HBP moget för att gå vidare från ”upprampningsfasen” till den ”operationella fasen” där verktyg för simulerade hjärnexperiment görs åtkomliga för alla forskare, även sådana utanför projektet.
De sex plattformarna består av prototyphårdvara, utvecklingsverktyg, programmeringsgränssnitt och databaser.
Utöver verktyg för neurovetare och medicinare finns två av verktyg intressanta även för datavetare: en plattform för neurorobotik låter dig koppla simulerade modeller av människohjärnan till simulerade robotkroppar och en plattform för neuromorfa beräkningar låter dig emulera hjärnans delsystem och använda inlärningsprinciper inspirerade av hjärnan.
De övriga plattformarna är följande:
- En neuroinformatikplattform låter dig registrera, söka och analysera neurovetenskapliga data.
- En hjärnsimueringsplattform låter dig rekonstruera och simulera människohjärnan.
- En plattform för högprestandaberäkningar bjuder på beräknings- och datalagringsresurser för omfattande simuleringar och analys av stora datamängder.
- En medicininformatikplattform låter dig söka i verkliga patientdata för att första likheter och skillnader mellan olika hjärnsjukdomar.
För att kunna börja leka med verktygen, här (länk), behöver du först en inbjudan från en HBP-forskare. Sådana finns på KI, KTH, Uppsala universitet och Umeå universitet.
HBP är huvudsakligen EU-finansierat och beräknas göra av med cirka elva miljarder kronor.
En ledande person i projektet är Henry Markram på tekniska högskolan i Lausanne (EPFL). Hans vision är att simulera en komplett människohjärna. Projektet har kritiserats för att ge honom personligen och hans vision för mycket kontroll över inriktningen, på bekostnad av mer jordnära mål