JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Siktar på Europa

I slutet av november tog åtta småföretag chansen att åka till det europeiska nätverks­eventet EFECS i Lissabon. De fick möjlighet att ta del av senaste forskningsresultaten, nätverka och diskutera sam­arbetsprojekt.

– Det vi hoppas är att de har fått erfarenheter av hur det kan gå till, att de knutit bra kontakter, vidgat sina nätverk och hittat nya affärsmöjligheter, säger Pär-Erik Martinsson på Digital Sweden som är en samverkansorganisation mellan flera olika strategiska innovationsprogram inom IT, elektronik och automation och som verkar för ökad internationalisering.

Några av företagen som var med kom hem med konkreta idéer till EU-projekt.

– Vi ska försöka stötta dem så att de får in en ansökan.

EFECS, European Forum for Electronic Components and Systems, arrangeras av ECSEL som är ett av EU:s innovationsprogram tillsammans med EU-programmen Aeneas, Artemis Industry Association och Eposs.

EFECS hölls i Lissabon den 20 till 22 november och samlade runt 500 personer. Det har fokus på elektronik i form av både hård- och mjukvara och är tänkt för företag, institut och andra som vill hitta samarbetspartners i andra länder, ett krav för att kunna formera ett EU-sponsrat utvecklingsprojekt. Förutom presentationer finns en mindre utställning där olika EU-projekt visar vad de åstadkommit.

Denna gång hade Vinnova ställt upp med resebidrag till småföretag vilket Xenergic, Thinfilm Electronics, Rubico, Myvox, IGV, Grepit, EK Power Solutions och Chromogenics nappat på.

– Om man aldrig har jobbat internationellt kan det kännas abstrakt. Vi hjälpte dem att få erfarenhet, säger Pär-Erik Martinsson.

Ett antal större svenska företag hade dessutom åkt ned på egen bekostnad.

– Det var ett väldigt bra initiativ som gav nya infallsvinklar, säger Widar Wernöe på EK Power Solutions och tillägger:

– Det var bra med de förbokade mötena på 20 minuter där man berättar vad man gör och diskuterar om man kan göra något gemensamt.

Även om svenska företag på intet sätt är dåliga på att delta i EU-finansierade projekt skulle vi kunna bli betydligt bättre.

Sedan ECSEL startade år 2014 har ungefär en halv miljard kronor gått till svenska projekt men det finns utrymme för fler. Vissa år förbrukas nätt och jämt den svenska budgeten trots att beviljandegraden oftast är 30 till 40 procent vilket är högt med europeiska mått.

Nästa EFECS-konferens är om ett år men den som missade Lissabon har en ny chans redan under mitten av januari, då det ordnas ett lite mindre event i Berlin med fokus på att formera projekt.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)