JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Luleåexperter utvalda av Nasa

Robotikgruppen vid Luleå tekniska universitet är i världsklass när det gäller robotik och drönarteknik. I somras bjöds gruppen in att samarbeta med Nasa och just nu byggs ett AI-center upp vid universitetet.

I somras tog Nasas JLP – Jet Propulsion Laboratory – kontakt med forskargruppen i robotik vid Luleå tekniska universitet. JLP är intresserat av Luleåforskarnas kunnande inom AI-baserad navigering av autonoma drönare i gruvor, en tillämpning som direkt kan överföras till flygande utforskning av planeter.

Autonoma drönare ger stora fördelar jämfört med ett semiautonomt markgående fordon om ett okänt tomrum eller en mörk tunnel ska utforskas på en planet utan förkunskaper om platsen.

 – Då är den artificiella intelligensen huvudsakligen inriktad på autonom perception om själva miljön: ”vad finns omkring mig och var är jag”, hur den undviker hinder: "identifiera hinder, farliga områden och försök undvika dem", autonom vägplanering, autonomt resonerande och övergripande uppdragsplanering och omkonfiguration, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och automation på LTU.

Visserligen har många forskargrupper i världen lyckats flyga autonoma drönare. Men det har främst skett inomhus i ett labb. Bara ett fåtal har lyckats flyga utanför labbet – i fält. Här ingår robotikgruppen vid LTU som fått en helt autonom drönare att inspektera en gruvtunnel.

– Det är sådana aktiviteter som bidrar till att vi är bland de främsta i världen när det gäller att flyga i verkliga miljöer, förklarar George Nikolakopoulos.

Just nu bygger universitetet upp AI Applied Excellence Centre. Här ska forskarna utveckla AI som kan tillämpas och vara till direkt nytta för människa, industri och samhälle, i Sverige och internationellt. Tanken är bland annat att forskningen där ska driva på AI-tillämpningar inom olika industrisektorer, men också i städer och på landsbygder.

– Luleå tekniska universitet är ledande inom tillämpad AI och vår region kan erbjuda en perfekt testbädd för utveckling av hållbara AI-innovationer som gynnar samhället i stort, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid LTU, i ett pressmeddelande.

Samarbetet med JLP har dessutom inneburit att den svenska robotikgruppen fått delta i Nasas lag i Darpa Subterranean Challenge, som är en av världens mest prestigefyllda robotik- och AI-tävling.

I laget ingick, förutom Nasa och LTU, även forskare från California Institute of Technology (Caltech), Massachusetts Institute of Technology (MIT) och Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST).

Totalt deltog elva lag i Pittsburg, där utmaningen var att navigera under jorden i två av stadens gruvor. Här utmanade 20 obemannade flygfordon, 64 markrobotar och en så kallad autonom blimp-robot varandra i slutet av augusti. Nasa-laget tog hem en andraplats.

– Vi har fortfarande inte insett omfattningen av framgången. Att vara bland de bästa i världen inom robotik är en fantastisk prestation, inte bara för vår forskargrupp utan för hela universitetet och dess positionering inom robotik och AI, säger George Nikolakopoulos.

Bildtext i ingress: Robotikgruppen vid LTU som är med i Nasa-laget: Dariusz Kominiak (tv), George Nikolakopoulos, Andreas Papadimitriou, Björn Lindqvist, Anton Koval och Christoforos Kanellakis. Foto: Petra Älvstrand

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)