JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Amazon, Google och Apple i Ikeas smarta hem

Ikea ökar investeringarna i sitt smarta hem samtidigt som de tre stora röstassistenterna hörsammar ett upprop från Zigbee och Ikea kring standardisering. Elektroniktidningen talar med Ikeas smarta hemarkitekt Ulf Axelsson om vad som händer nu.

Ikeas smarta hem
går från hobby
till affärsområde

Det blev officiellt i augusti att Ikeas smarta hemsatsning utnämnts till en ny affärsenhet under namnet Home Smart. 

– Det betyder att vi lyfter upp Home Smart på ett mycket tydligare sätt inom Ikea och tydliggör att det är en väldigt stor satsning.

Att kalla Ikeas smarta hemmet-prylar för en hobby är en överdrift, men krasst innebär bildandet av affärsenheten att det blir betydligt lättare att finansiera vidare utveckling. Home Smart är den största Ikea-satsningen på en ny affärsenhet sedan 1997. 

Sedan 2016 när företaget släppte sin första trådlöst styrda LED-lampa, har utbudet vuxit. På ljussidan finns nu smarta spottar, ljuslister och skåpbelysning. På sikt kommer all Ikea-belysning att vara smart. Lampfjärrkontrollen har kompletterats med IR-sensor. Rullgardinerna Fyrtur och Kadrilj motiverades av att de löste ett problem – fönster som är monterade utom räckhåll. 

Därefter kom den trådlösa högtalaren ”Symfonisk” i samarbete med Sonos. Den finns som bordslampa eller bokstöd och en isärskruvning på Youtube avslöjar att den helt enkelt är en Sonos One med annat hölje, till 2/3 av priset. 

Nästa produkt handlar om ”scenarier”. Ett enda tryck på en fysisk knapp koordinerar alla smarta hemmets prylar till en förprogrammerad inställning. Det ger en tydlig illustration till poängen med standardisering. När du trycker på Ikeas scenarioknapp för tevetid så dimmas Ikeas lampor, rullas Ikeas gardiner ner och aktiveras Ikeas högtalare – men också Samsungs teve och Osrams lampor behöver instruktioner.

I december gick snål­radio­protokollet Zigbee i bräschen för en standardisering av det smarta hemmet. Samtidigt gick Ikea med i styrelsen för Zigbee Alliance. Det var ingen slump.

Ulf Axelsson

–Nej, bekräftar Ulf Axelsson, Ikeas styrelse­ledamot i Zigbee Alliance.

Standard­projektet som tar fram nya protokoll heter Connected Home over IP, förkortat till Chip. Chip passar Ikeas plan. 

–Utvecklingen som kommer att ske inom Chip är något som vi arbetat för under lång tid. 

Ropen på standardisering har hörts förr. Men det skänker tyngd att Chip stöds av de idag inkompatibla tre stora namnen inom röstassistenter: Amazon, Apple och Google. 

Tyngd skänker även Ikeas närvaro. Ulf Axelsson tror att många kommer att knacka på när de inser från vilka inbjudan kommer från.

–Det är en imponerande samling företag som ställt sig bakom att jobba med Chip och det kommer antagligen till många fler företag nu när det är öppet annonserat. 

Utöver Apple, Amazon, Google och Ikea hittar vi i Zigbees styrelse halvledartillverkarna Silicon Labs, NXP och TI. Andra stolar upptas av bland annat Samsung, Schneider Electric och Comcast. Målet är att de innan årets slut ska ha ett utkast till en standard och preliminära refe­rens­implemen­teringar i öppen källkod. 

–Men det är mycket som ska lösas och standardisering tar tid, det kommer att dröja innan produkter når butikshyllorna.

Chip handlar om appskiktet, som serverar kommandon som ”dra ner rullgardinen”, ”släck alla lampor som stör” och ”spela Tomas Ledin”. Chip kommer att låna från Dotdot, Zigbees nuvarande motsvarande standard. 

Zigbee föredrog Thread som bärare, men Chip kommer redan i sin första generation även att fungera över Wifi och Bluetooth. Första versionen ska stödja Wi-Fi 6, Thread över 802.15.4-2006 på 2,4 GHz och Bluetooth LE 5.0. Ethernet står på tur, och på sikt alla protokoll som talar eller kan övertalas att bära Internetprotokollet IP, som är basen.

Det nya för Ikea i Zigbee Alliance är styrelsemedlemskapet. Företaget har varit aktiv deltagare i fyra år. 

–Vi har i detta tidsspann gått från att inte ha några Zigbee-certifieringar alls till att idag ha mer än 160. Över tiden har detta gjort att Zigbee Alliance betytt mer och mer för oss. 

Vad vill Ikea påverka?

–En stor del är att arbeta för att Ikea och Zigbee Alliance blir en viktig spelare inom IoT. 

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Ikea kommer särskilt att engagera sig i tre områden: interoperabilitet, minskat gatewayberoende och ett bra stöd för sina kits.

–Våra små system med enbart en fjärrkontroll och lampa, uttag eller rullgardin, ligger oss varmt om hjärtat och är något som gör oss unika. Många kunder söker sig till oss för att de har specifika problem de vill lösa – dimma en lampa eller rulla upp rullgardinerna från sängen – inte för att de vill ha hemautomation.

Med Chip får produktutvecklare interoperabilitet gratis. Ikea använde Zigbee från start för att kunna integrera konkurrenter snarare än att skapa ett slutet ekosystem. 

–Jag använder själv sex stycken olika Zigbeecontrollers i mitt hem för att testa våra produkter, många teknikintresserade kunder använder också dessa. Det hade inte gått utan Zigbees standardiserade gränssnitt.

Men det skulle kunna vara enklare.

–Zigbee har idag teknisk interoperabilitet, det är ofta möjligt att få in Zigbee-enheter från olika tillverkare i samma Zigbee-nät och de funkar. Men det förutsätter att man vet hur man gör. Det som saknas är användarmässig interoperabilitet, det vill säga att även interaktionerna på produkter från olika tillverkare är tillräckligt lika.

En gateway kan vara bra att ha för lokal automatisering. Men den komplexa bördan att översätta mellan Zigbee, det egna protokollet och de tre röststyrda högtalarnas protokoll – i ständigt nya versioner – vill Ikea gärna slippa. 

Tyvärr kommer du som redan byggt dig ett smart hem kanske inte undan med att behöva ha kvar någon liten konverteringshubb eftersom Chip inte primärt har ambitionen att vara bakåtkompatibel.

Att Chip går ”över IP” betyder att varje liten lampa kan få sin egen IP-adress och att Chip kan åka snålskjuts på de decennier av erfarenhet och funktionalitet som lagts ner i stacken. Allt kan adressera allt utan mellanhänder. Ett och samma protokoll används på såväl de fysiska produkterna som på apparna och i molnet.

–Genom att använda exempelvis Thread så kommer lampor och batteridrivna fjärrkontroller att kunna nå back end direkt utan att äventyra säkerheten i mellanliggande översättningar mellan Zigbee och IP. 

Säkerhet är en punkt Chip-projektet betonar. Vid första påseendet är det kanske inte uppenbart att Ikea har en säkerhetsutmaning – ingen dör om en lampa, rullgardin eller musikspelare hackas. Men Ikea vill inte lämna något slumpen.

–Det har ett väldigt högt fokus från oss, vi arbetar väldigt aktivt med säkerheten och uppdaterar kontinuerligt våra produkter. När det gäller brandsäkerhet är ett av våra krav att exempelvis överhettningsskydd inte ska vara baserat på mjukvara, det ska inte gå att hacka en lampa för att starta en brand.

Chip kommer samla referensimplemeringar och publicera dem som öppen källkod.

–Inom denna bransch är det omöjligt att inte använda open source och det är något vi gärna gör. Det är för övrigt en väldigt intressant del med Chip att implementation och specifikation görs samtidigt. Det är förhoppningsvis en av ingredienserna till att standardiseringen kan gå fortare, även om det också kan bli en utmaning.

 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)