Open RAN och O-RAN används ofta synonymt men Open RAN är egentligen ett samlingsbegrepp för alla initiativ som syftar till att öppna upp mobilnäten för fler leverantörer medan O-RAN, eller egentligen O-RAN Alliance, spelar en viktig roll när det kommer till standardiseringen.
– Man kan se Open RAN som ett nytt sätt att tänka där flera aktörer samarbetar i ett och samma radionätsystem, säger Marko Babovic på Mavenirs svenska kontor och fortsätter:
– Man skulle å andra sidan också kunna prata om Closed RAN som en gammal modell där ledande företag försvarar sin position genom att inte tillåta andras idéer och bidrag.
Amerikanska Mavenir är en av de starkaste rösterna när det handlar om Open RAN. I den nuvarande formen startade bolaget så sent som februari 2017 men rötterna går tillbaka 2005.
Även om det finns flera initiativ spelar O-RAN Alliance en viktig roll för tekniken. Organisationen grundades så sent som i slutet av 2018 på initiativ av operatörerna för att samla olika projekt som pågick kring öppna mobilnät under en hatt. Organisationen liknar till viss del branschorganisationen 3GPP – som utvecklat mobilstandarderna sedan GSM-tiden – men skapar sina standarder utgående från 3GPP:s standarder. Det finns ingen konkurrens mellan dem och det är i princip samma företag som är med i bägge.
Medan 3GPP i första hand standardiserar på en övergripande nivå tar O-RAN Alliance fram standarder för olika gränssnitt i radiodel av mobilnäten, gränssnitt som tidigare varit proprietära vilket gjort det svårt för nya företag att utveckla produkter för större eller mindre delar av näten.
I och med att 3GPP normalt släpper en ny uppdatering per år, en så kallad Release, kan även specifikationerna från O-RAN behöva uppdateras.
– Status nu är att en del gränssnitt är definierade medan andra har en del arbete kvar, säger Sandro Tavares på Nokias kontor i Dallas.
Det finns exempelvis både obligatoriska och valfria parametrar som kan specificeras för gränssnitten.
– Vilka valfria parametrar som kommer att användas tror vi kommer att konvergera på ett naturligt sätt. Om ett par år kommer det att finns en tämligen komplett specifikation.
Det inkluderar även svårare uppgifter som massiv mimo och carrier aggregation för att nyttja hela 5G-spektrum med låga frekvenser, mellanfrekvenser och millimetervåg.
– O-RAN har nio olika arbetsgrupper som alla har sina egna planer. Grupperna har lite olika behov men man håller på att skruva åt det och det ska bli två releaser per år, säger Matteo Fiorani på Ericsson i Kista.
En annan sak som också behöver mer arbete är hur man ordnar bakåtkompatibilitet. Frågan blir viktigare för varje ny version som släpps.
Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen. Prenumerera kostnadsfritt! |
För att komplicera bilden ytterligare finns fler initiativ för att öppna mobilnäten, som TIP, Telecom Infra Project, Small Cell Forum och Open Network Forum.
Även om verksamheten inom TIP framförallt är fokuserad på tidiga tester så finns ett visst överlapp med O-RAN Alliance när det gäller specifikationer. De två har närmat sig varandra under fjolåret för att det inte ska uppstå parallella standarder.
Läs mer: