JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Open RAN: Varför händer det nu?

Konsolideringen bland leverantörerna har gjort att det bara finns tre globala företag kvar: Ericsson, Nokia och Huawei. Sen finns ett antal mindre leverantörer som är aktiva i vissa regioner, exempelvis ZTE och Samsung. I länder som stänger ute kinesiska företag kan det koka ner till bara två.

Det här skrämmer många operatörer som vill ha fler valmöjligheter. Även myndigheter i olika länder upplever ett problem med att det finns så få leverantörer samtidigt som de ser chansen att gynna lokala företag. Det gäller exempelvis i USA, Japan och Brasilien medan myndigheterna Europa förhållit sig mer avvaktande. Däremot har europeiska operatörer som Vodafone, Deutsche Telekom och Telefonica varit pådrivande, bland annat med olika fältförsök.

Går man till Kina har China Mobile varit mycket aktivt i O-RAN Alliance och det finns många mindre kinesiska företag som är medlemmar i organisationen. Ett antal av organisationens arbetsgrupper leds av personer från kinesiska företag men däremot har det hittills inte kommit några officiella planer från de stora kinesiska operatörerna att använda tekniken i sina nät.

Matteo Fiorani på Ericsson bidrar med ytterliga en pusselbit till varför Open RAN händer nu.

– Molntekniken har mognat vilket gjort det möjligt att separera hårdvara och mjukvara.

I praktiken handlar det om att ­radionätens mjukvara inte längre behöver köras på telekomföretagens hårdvaruprodukter ute i näten utan kan flyttas över till lokala datacenter med generella processorkort och lämpliga acceleratorer. Ett bivillkor är att det finns snabb kommunikation via fiber mellan de två delarna, även kallat front-haul, där kommunikationen är standardiserad.

– Det är av central betydelse för Open RAN och de stora leverantörerna har skyddat det på olika sätt under många decennier, säger Marko Babovic på Mavenir.

– Även mjukvara för att styra och orkestrera näten har mognat. Det är nödvändigt att den kan fatta intelligenta beslut för att kunna separera hård- och mjukvara, för icke-realtids Ran Intelligent Controllern och dessutom för att integrera komponenter från tredjepartsleverantörer, säger Matteo Fiorani.

Marko Babovic bidrar med ytterligare en pusselbit:

– Ur RAN-perspektiv är 5G snarast en evolution av 4G med förbättrad flexibilitet och prestanda. Så har det inte varit vid tidigare generationsskiften. Det gör att man inte behöver 20 års erfarenhet av forskning och utveckling för att utveckla 5G-produkter, säger han och fortsätter:

– Man kan välja att börja från tillgängliga 4G-lösningar och tekniker, eller att börja från grunden med kommersiella startpaket för 5G som FlexRAN från Intel, men också köpa in eller outsourca delar av utvecklingen.

Tesen stöds av en strid flod av press­meddelanden det senaste halvåret från halvledarbolagen som på egen hand eller i olika konstellationer tagit fram ­plattformar med både mjukvara och hårdvara för ­O-RAN-tillämpningar. Förutom Intel har abdra tungviktare som Xilinx, Analog ­Devices, Qualcomm och Marvell släptt produkter.

En analytiker som Elektroniktidningen talat med, men som inte får citeras med namn, är dock inte övertygad om att öppna gränssnitt kommer att resultera i fler spelare. Personen jämför med core-nätet där molntrenden startade för tio år sedan. Idag körs många core-nät med hjälp av containerteknik på standardiserade servrar från IT-jättar som HP.

Det har inte förändrat spelplanen nämnvärt. Det är fortfarande Huawei, Nokia, Ericsson och Cisco som dominerar, övriga leverantörer av core-nät har låga ensiffriga marknadsandelar.

– Men operatörerna nådde sitt mål även om det inte blev en uppbruten värdekedja på varje nivå. De har fått en radikal prissänkning och idag är inte core-nätsaffärer lönsamt utan något man håller på med för att få sälja basstationer, säger analytikern.

När Ericssons vd Börje Ekholm i samband med rapporten för tredje kvartalet 2020 fick frågan hur Open RAN kommer att påverka företaget svarade han:

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

– Jag ser inte att O-RAN kommer att ha någon större inverkan under 2021 och 2022 men därefter tror jag det kommer att börja påverka vår omsättning – det kommer att ha betydelse för hur affärsmodellerna utvecklas framöver. Man ska se det här som en möjlighet där vi kommer att positionera oss på ett bra sätt. Det är inte annorlunda än andra teknikskiften som skett i industrin – det handlar om att leda utvecklingen och vara ledande, då har vi en mycket bra möjlighet.

Om det innebär att företaget kommer att släppa rena O-RAN-produkter eller om det blir som med core-nät, att operatörerna lyckas pressa priserna ännu mer, återstår att se.

 

Läs mer:

Kärt barn med många namn

Allt blir Open RAN

Öppenhet ger säkerhet

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)