Svensken Lars Carlström har en tredje gigafabrik på gång. Han behöver inte bekymra sig om vare sig litium eller ren energi eftersom fabriken byggs intill en kombinerad geotermisk gruva och kraftverk i en gudsförgäten saltsjö.
Lars Carlström tog år 2020 initiativ till det brittiska cellfabriksprojektet Britishvolt och år 2021 det italienska Italvolt, där han fortfarande är vd.
Hans tredje gigafabrik ska härmed ligga i Imperial Valley i södra delen av USA-delstaten Kalifornien. I en gudsförgäten håla kallad Helvetets kök genereras idag geotermiskt energi ur djupa hål och snart kommer det även att pumpas upp litiumämnen ur samma hål.
Battericellsfabriken i Imperial Valley får namnet Statevolt. Den kostar 4 miljarder dollar att bygga och ska på sikt producera 54 GWh litiumjonbattericeller om året. Det räcker till 540 000 stycken 100 kWh-bilar.
Den exakta platsen för fabriken håller på att bestämmas.
Controlled Thermal Resources (CTR) heter grannen med litiumet och den klimatvänliga geotermiska energin. De två har undertecknat en avsiktsförklaring.
Gänget som grundade CTR har producerat geotermisk energi i Imperial Valley i tjugo år. De är nu i färd med att iordningställa en anläggning som även kan producera litium och ska kunna vara igång år 2024.
Att producera litium ur geotermiska källor är en ny metod som verkar lovande enligt de undersökningar som gjorts hittills.
Att CTR dessutom använder egenproducerad geotermisk energi – som räknas som klimatneutral – gör den förstås extra intressant för en omställningsindustri som batteritillverkning.
CTR har USA:s president Joe Biden och hans starka omställningsvilja i ryggen.
Med både litium och energi producerad på platsen har det fog för sig när Lars Carlström och hans nygrundade företag Statevolt utropar sig till ”världens mest hyperintegrerade” litiumjonbatteritillverkare.
Även resten av näringskedjan kommer att finnas på plats – raffinering, produktion av katodmaterial och så vidare.
Northvolt – som också det är inne på sin tredje gigafabrik – har lyckats samla en liten by av underleverantörer av det slaget kring sig i Skellefteå. Liksom Northvolt kommer Statevolt att göra en del av detta i egen regi och annat kommer att skötas av partners som etablerar sig i nårheten.
Lars Carlström |
– Tanken att allt ska finnas på plats inhouse eller co-located, säger Lars Carlström.
För konstruktion och byggande har Statevolt samma partners som Italvolt.
– Våra partner blir som tidigare ABB, Aeicom, Equans och Pininfarina.
Vad gäller kunder pågår diskussioner med flera amerikanska tillverkare. General Motors har sedan tidigare investerat i CTR och Helvetets kök.