Tio företag bildar en allians för ett öppet ekosystem kring AI-hårdvara. Det ser ut som en allians mot Nvidia även om den inte kallar sig så, men målet är uttryckligen att utmana ”det GPU-baserade status quo” som enligt alliansen råder inom AI-hårdvara idag.
Och detta status quo stavas Nvidia. Alliansen hävdar att status quo är dyrt och strömslukande. Elektroniktidningen hittar ingen kommentar från Nvidia kring alliansens implicita anklagelse.
Alliansen ska främja ”samarbete och öppenhet inom energi- och kostnadseffektivitet hos AI-hårdvara”. Medlemmarna ska utveckla gemensamma lösningar.
Initiativtagare är Ampere, en ledande tillverkare av kommersiella Armserverprocessorer för molnet. Andra medlemmar är Cerebras, Graphcore, Kalray, Furiosa, Kinara, Luminous, Neuchips, Rebellions och Sapeon.
Pressmeddelandet nämner inte Nvidia vid namn, men Nvidias starka ställning inom AI och maskininlärning är välkänd. Nvidias AI-moddade grafikkort var en fundamental drivkraft bakom explosionen inom maskininlärning på 10-talet.
I vågen för generativ AI exploderar Nvidias försäljning på nytt. Andra kvartalets omsättning (14 miljarder dollar) var tre gånger större än andra kvartalet 2022 och vinsten (sex miljarder dollar) var nio gånger större.
The Register har talat med alliansens inititivtagare Ampere.
– De etablerade lösningarna är ett slutet ekosystem på hård- och mjukvarusidan. De förbrukar stora mängder ström, och de är kostsamma, säger Amperes produktchef Jeff Wittich.
Han hävdar att ingen chiptillverkare kan lösa problemen på egen hand.
Formfaktorer, kodverktyg och ramverk är exempel på vad som skulle kunna standardiseras.
Vad gäller ramverk använder Nvidia Cuda. Där finns ett öppet alternativ kallat Sycl från Intel, som har AI-acceleratorer, men inte är medlem i alliansen. Inte heller AMD, som också har hårdvara för AI, är medlem.
Medlemmarna Cerebras, Graphcore och Kalray har Elektroniktidningen skrivit om tidigare – de utvecklar parallellprocessorer med maskininlärning som viktig tillämpning.
Medlemmarna Kinara och Luminous, båda i Kalifornien, utvecklar processorer för inferenser. Det gör även Neuchips i Taiwan, liksom Furiosa, Rebellions och Sapeon – alla i Sydkorea.
Ytterligare deltagare förväntas ansluta sig under de kommande månaderna. Medlemskap är öppet för AI-företag som bygger hårdvarulösningar och som ställer upp på beskrivningen att det finns ett status quo som behöver förändras.