JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Silex väljer 12 tum för nya Järfällafabriken

Memsfoundryt Silex vill bygga ut sin halvledarfabrik i Järfälla. Företaget har ansökt om planbesked och nu står det klart att renrummet kommer att bestyckas med tolvtumsmaskiner.

– Jag har ingen exakt siffra men startnivån för en tolvtumsfab är tre, fyra miljarder kronor, säger Edvard Kälvesten som är vd på Silex.

Lokaltidningen Mitt-i avslöjade i vintras att Silex begärt planbesked av kommunen för att bygga 37 000 kvadratmeter. Själva renrummet blir mellan 5000 och 10 000 kvadratmeter.

Planen är att den nya fabriken ska vara i drift år 2027 men mycket arbete återstår. Förutom att detaljplanen behöver ändras och nödvändiga miljötillstånd ska beviljas, måste bygget upphandlas och maskiner beställas.

– I och med att vi är först i världen med mems på tolv tum är det mycket som ska specificeras.

Runt 20 procent av maskinerna är annorlunda jämfört med en CMOS-process. Det gäller bland annat litografin som är dubbelsidig.

Och så behövs det kapital.

– Vi kommer inte att få pengar från Kina, vi får lösa det på annat sätt.

Silex omsätter drygt en miljard kronor med en vinstmarginal på 20 procent och ett bra kassaflöde. Av bokslutet för 2023 framgår att de likvida medlen vid årsskiftet var lite drygt 300 miljoner kronor och att den ackumulerade vinsten ligger på 1,1 miljarder kronor.

Två sätt att ta in externt kapital är att belåna befintliga beställningar men också själva verksamheten.

– Vi jobbar på det, säger Edvard Kälvesten.

Den existerande åttatumsfabrik i det som en gång var ABB Hafos halvledarfabrik i Veddesta körs i femskift men närmar sig trots det kapacitetstaket. I veckorna är det dag-, kvälls- och nattpass och på helgerna dag- och nattpass. Fabriken är igång både julafton och midsommarafton.

Silex ville köpa en äldre åttatums CMOS-fabrik i Tyskland men fick hösten 2022 nej med hänvisning till den kinesiska ägaren, Beijing Sai Microelectronics.

Och att växa i Kina gick inte heller. ISP, Inspektionen för Strategiska Produkter, stoppade Silex ansökan om att tranferera egenutvecklad teknik, så den fabrik som företagets ägare byggt för tre miljarder kan inte avlasta Järfällafabriken.

Nästan varje produkt har sitt eget recept och många av dessa innehåller teknik som Silex utvecklat och patenterat. Viahål i substrat av kisel, kvarts och glas är ett av paradexemplen.

Istället vändes blickarna mot den egna bakgården. Hösten 2023 förvärvade Silex hela fastigheten för 260 miljoner kronor.

Elektroniktidningen har en längre artikel om Silex i senaste numret (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)