Emplitude vill göra det enkelt att hantera byggkedjan för ett Linuxsystem – att hålla ordning på koden.
Johan Winnhed, en av de fyra grundarna till det lilla bolaget med kompetens inom hårdvara, mjukvara och mekanik, erkänner att de egentligen inte har något nytt att komma med. Egentligen. Alla verktyg finns.
Liväl är det kaos i projekt överallt.
Emplitudes idé är att addera lite användarvänlighet för att hjälpa kunden ta existerande verktyg i bruk.
![]() |
Johan Winnhed |
– De på mjukvarusidan har jobbat i åratal och stöter hela tiden på exakt samma problem hos olika kunder – att skapa en bra byggkedja för embedded-Linux. Det är ett vanligt problem som företag spenderar manår på, säger Johan Winnhed.
Grundarna bestämde sig för att sätta ihop en lösning som ska användas i förebyggande syfte, innan projektets kod hinner spåra ur.
Här ska finnas allt du behöver för att bygga kod, hantera beroenden, versioner och så vidare. Och specifikt för in-byggda system: att hantera BSP-koden (board support package), alltså den kod som hanterar hårdvaran och syr ihop den med Linux och applikationskoden.
![]() Prenumerera kostnadsfritt! |
Inbyggda system kör ofta Linux och där finns komplikationen att hårdvara finns i oändligt många versioner.
– Det gör att det är knepigt att sätta ihop en byggkedja, för det finns så många konfigurationer.
Det är en återkommande tidstjuv att återskapa den kombination av komponenter du behöver för att bygga och uppdatera koden för din specifika hårdvara. Mardrömmen är att en nyckelkodare försvinner och tar med sig systemkunskapen.
Rätt taktik för en konstruktör är att ha en tydlig separation mellan BSP och applikationsprogram, för att lätt kunna flytta appen till en annan hårdvara.
![]() |
Emplitude adderar användarvänlighet till verktyg som finns men inte används, |
Det är uppgiften för ett av Emplitudes verktygs – att hjälpa upprätthålla den separationen så att inte appen låses vid en viss hårdvara.
En annan utmaning kan vara att reproducera det bygge som ditt projekt använder just nu.
– Du vill kunna återskapa det du byggt tidigare ner på bit-nivå, samma ettor och nollor. Det är också nåt som inte sker idag – för du har inte använt någon lösning för det. Det finns lösningar, men de används inte.
Alla i teamet använder samma verktyg oavsett om du utvecklar app, maskinnära kod, BSP eller testkod.
– Alla får ett dokumenterat sätt att arbeta på.
– Det finns ett gäng problem av det slaget som har lösningar, men där utmaningen är att lära sig att använda dem.
Det som Emplitude gjort är att de tagit ett antal open source-verktyg och paketerat dem på ett användarvänligt sätt.
Den röda tråden ska vara användarvänlighet. Utvecklaren ska kunna fokusera på det som gör produkten i sig unik, applikationskoden, och inte hantverket som får koden att snurra på hårdvaran. Johan Winnhed drar en ana-logi.
– Är du snickare vill du spika upp panel, inte tillverka själva hammaren.
En annan fördel är kostnaden. Att ta in ett par Linux-konsulter för att göra det här jobbet vid starten av ett projekt landar lätt på ett par miljoner och med en rätt lång startsträcka tills applikationskodarna kan börja.
– Med Emplitudes lösning betalar man en bråkdel av den kostnaden, plus att man är igång och kodar sin applikat-ion på mycket kortare tid.
Verktygen ni paketerar är öppen källkod, kommer ni själva att släppa öppen kod?
– Det är intressant fråga som vi ännu inte riktigt har landat i. Varje installation kommer att vara unik och vi vill inte låsa in våra kunder.
– Samtidigt måste vi kunna ta betalt och det kommer vi att göra dels genom en avgift för att sätta upp systemet hos kunden, och dels som en prenumeration. Vi ser trots allt till att kunden alltid har ett uppdaterat system.
Hur försörjer ni er idag?
– Utöver vår mjukvara så vill vi långsiktigt arbeta 100 procent med att ta in hela projekt åt kunder, men vi är ett relativt ungt företag och fyller därför ut med resurskonsultande.
– Idén med Emplitude är att ha ett bolag fyllt av folk som brinner för teknik inom olika områden. Vi tror att det gör att vi levererar det där lilla extra, vilket vi även har fått höra från våra kunder.
Du har en säljarroll i firman?
– Det stämmer. Men vi är ett ungt och litet bolag, så vi har flera roller. Men det finns klara fördelar med att ha en säljare som faktiskt har stenkoll på tekniken.
Johan Winnhed har fler järn i elden. Och egentligen var det annat projekt som Elektroniktidningen tog kontakt för – Winncap, som utvecklar en teknik för att göra kretskort hemma genom att gnista bort koppar.
Tekniken finns bara i dyr utrustning idag men Johan Winnhed har idéer om hur man ska kunna göra den mer allmänt tillgänglig.
– Det projektet är mer på utforskningsnivå idag.