JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Patentkrig rasar kring Huawei

Efter några års vapenvila på mobilpatentfronten har en ny konflikt blossat upp med centrum i kinesiska Huawei. Inledande attacker från Huawei möts av motstötar från bland annat Ericsson och Panasonic som slåss via inhyrda kämpar. Också Nokia och T-mobile är fraktioner i stridigheterna som huvusakligen äger rum i Östra texas.

 

Av de fem patenten ifråga ägs ett tidigare av Ericsson och de andra av Panasonic.

• 6,604,216 – ”Telecommunications system and method for supporting an incremental redundancy error handling scheme using available gross rate channels” (tidigare ägt av Ericsson)

•7,769,238 – ‘Picture coding method and picture decoding method’

•7,940,851 – ‘Radio communication apparatus and radio communication method’

• 8,208,569 – ‘Method and apparatus for multicarrier communication’

• 8,385,284 – ‘Control channel signaling using a common signaling field for transport format and redundancy version’

Patenttrollet Panoptis stämmer Huawei för intrång i standardessensiella patent.

Detta sker efter att Huawei redan befinner sig under patentattack från Nokia och Ericsson. Men vad som ser ut som en ny motståndare kan – om man kunde kika under visiret Panoptis – i själva verket visa sig vara Ericsson och Panasonic  i förklädnad.

En del av patenten som Panoptis attackerar Huawei med, har nämligen haft Ericsson som tidigare ägare, och bland de taktiska optioner Ericsson tidigare utnyttjat finns att ”hyra ut” patent till tredjepart för att kunna öppna en bredare front mot sin motståndare.

Det går att spåra ombud som Ericsson använt på det sättet, till Panoptis. Enligt IPR-sajten IAM tycks de flesta av Panoptis patent vara tidigare Ericssonpatent, bland annat slussade till Panoptis via bolag som Cluster LLC och Unwired Planet.

Panoptis anför fem LTE-patent mot Huawei i Östra texas varav ett är ett före detta Ericssonpaent och de andra är före detta Panasonicpatent.

Bakgrunden till stridigheterna tros vara det faktum att Huawei upprustat sin patentportfölj – företaget lägger 15 procent av sin omsättning på forskning och utveckling – och börjat försöka tjäna pengar på den.

Landet Kina har satsat stort för att få landets företag att bygga patentberg som kan börja mäta sig med väst. Och patent kan se bra ut i en tavla på väggen kontoret, men det är först när de börjar användas för att driva in pengar som man vet om de är värda mer än papperet de är utskrivna på. 

Det är den processen som Huawei är en provballong på, och de företag som idag drar hem de stora licensavgifterna bör känna sin marknad hotad.

Det ryktas att Apple betalar licenspengar till Huawei. Efter att inte fått Samsung och T-mobile att betala stämde Huawei dem i fjol.

Ericsson allierade sig med T-mobile med motiveringen att stämningen tycktes gälla utrustning som Ericsson levererat. Och Panoptis nya stämning kan alltså vara en sidoattack från Ericsson på Huawei med Panoptis som hemlig agent.

Nokia anslöt sig med en liknande motivering och har fällt en egen patentstämning över Huawei.

Källa: IAM

Resten av Panoptis arsenal består bland av patent från Panasonic och LG.

Panoptis erbjöd Huawei en patentlicens redan  i april 2014.

Det stora telekombolaget i öst stämmer T-mobile i Östra texas för att det är känt för att det låter patentägaren duellera med solen ryggen i allt från formella krav på parterna och i en statistisk tendens att göra tummen upp för patentägaren när domen faller.

Telekomföretagen har brevlådeföretag i Östra texas för att kunna förlägga sina stämningar där. En intressant ny utveckling i Kina är att så kallad ”forum shopping” är betydligt enklare där. Det krävs inga brevlådeförtag. Huawei tilläts nyligen förlägga en stämning mot Samsung i Quanzhou med motiveringen att Samsungs telefoner fanns att köpa där.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)