JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Programvara för syntes och simulering

Marknadsnyckeln vänder sig den här gången till kretskonstruktörer med begränsad verktygsbudget. I tabellen här intill visas syntes- och simuleringslösningar som sammanlagt kostar mindre än 200 000 kronor.

Vad får man för verktygsstöd för 200 000 kronor om man vill konstruera en krets - asic eller programmerbar - med hjälp av hårdvarubeskrivande konstruktionsspråk?

Den frågan ställde Elektroniktidningen till marknadens försäljare av konstruktionsverktyg. Svaren ser ni i tabellen har intill.

De företag som deltar i marknadsnyckeln erbjuder fullständiga konstruktionslösningar med både syntes och simulering som totalt underskrider prisgränsen på 200 000 kronor. De som har extra finesser som statisk timinganalys eller programvara för grafisk eller textbaserad inmatning har även angivit det. Vissa har färdiga paket, så kallade bundels, andra har plockat ihop lämpliga kombinationer ur sortimentet. De företag som säljer antingen syntes- eller simuleringsverktyg har blivit erbjudna att ange eventuella kopplingar till kompletterande verktyg som resulterar i en syntes- och simuleringslösning med totalkostnad mindre än 200 000 kronor. Se under rubriken "Övrigt" i tabellen.



Programmerbart i majoritet


Så gott som alla distributörers erbjudanden ingår gör-det-självkurser, tutorials. Många vänder sig ju till konstruktörer som nyligen tagit steget från schemaritning till VHDL eller Verilog.

Två intressanta saker kan direkt utläsas ur tabellen. Den ena är att asickonstruktörer inte har så mycket att välja på om verktygsbudgeten är begränsad till 200 000 kronor. De flesta asicverktyg är ju mycket dyrare och majoriteten av verktygen i tabellen är, inte oväntat, avsedda för programmerbara logiska kretsar.

Operativsystemstödet är också värt att lägga märke till. Alla verktyg i tabellen stöder Windows, inget verktyg finns enbart under Unix även om många naturligtvis finns för såväl Unix som Windows.

En sak i tabellen tarvar en förklaring. Med PLD menas här alla typer av programmerbara logiska kretsar, alltså enklare kretsar, eller SPLD som de ofta kallas, plus mer avancerade FPGA-, CPLD-varianter.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)