JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. DAC : Internet - mycket mer än bara datablad

Orcad knyter samman en gigantisk komponentkatalog med konstruktörens kretskortsschema, medan Avanti saluför digitala polletter på sin sajt, polletter som kan användas för att starta verktyg.


Internetbaserade konstruktionsverktyg tog ett stort kliv framåt på årets Dac. Flera företag visade upp innovativa hjälpmedel där just Internet spelar en viktig roll. Två företag som definitivt går i bräschen är Orcad och Avanti.

- Vi erbjuder världens första design center online. Det gör konstruktören mycket mer effektiv, säger Jim Plymale på Orcad.

Tjänsten är inte i drift ännu, men på adressen www.activeparts. com kan snart kretskortskonstruktörer, oavsett om de är Orcadanvändare eller inte, gratis komma åt en katalog med mer än en halv miljon komponenter från över 600 tillverkare. Och fler ska det bli. I Indien är inte mindre än 70 ingenjörer sysselsatta med att utöka katalogen, förhoppningen är att den ska rymma en miljon komponenter under hösten.



Länkarna finns kvar


Men sajten är mycket mer än ett system för att söka komponenter. Orcad har länkat samman komponenttillverkarnas data med sitt eget data, som schemasymboler, fotavtryck och P-Spicemodeller. Finessen är att man kan klicka på symbolen till önskad komponent i Internetkatalogen och dra den till sitt eget konstruktionsschema. Komponenten i schemat behåller en länk till Internetkatalogen, där all relevant information finns exempelvis pris, beskrivning och tillgänglighet.

Därmed slipper man mata in data manuellt och riskerar inte att införa fel. När man sedan genererar exempelvis en komponentlista från schemat så finns länkarna kvar,

och inköpsavdelningen och tillverkningsavdelningen kan ta del av informationen direkt från Internet.

- Idag går massor av projekttid åt för att hålla rätt på komponentdata, säger Jim Plymale.

Man kommer åt tjänsten med en vanlig webbläddrare, via nya versioner av Orcads verktyg eller via eCapture, en gratisversion av företagets schemaverktyg Capture.

Företaget registrerar vilka komponenter användaren använder från activerparts.com och låter sajtens sponsorer - främst komponentleverantörer - sända meddelanden till konstruktören om eventuella förändringar i komponenterna. Jim Plymale garanterar dock att ingen information kommer att förmedlas om man själv inte vill det. Orcad tar provision på de komponenter som säljs tack vare sajten.



Digitala polletter


Avantis bidrag finns på adressen www.edamall.com. Där kommer man åt företagets Verilint och Nova-VHDL-lint, två verktyg som kontrollerar konstruktionsbeskrivningen före syntes eller simulering. Det intressanta är att företaget introducerar ett nytt sätt att betala

för verktygen - sessionsbaserad licensiering. Man betalar en liten summa vid varje körning och slipper helt initialkostnader.

Om man inte redan har verktygen på sin egen dator så laddar man först hem dem från sajten. Sedan köper man "digitala polletter", antingen med kreditkortet direkt från sajten eller med en vanlig inköpsorder om man föredrar det. En polletträknare, som också laddas hem, räknar därefter ner polletterna vid varje körning av verktyget. En pollett kostar 10 dollar, en försumbar summa jämfört med priset för hela verktyget.

Pollettsystemet är idealiskt när man vill göra många parallella körningar i ett visst skede av projektet, men inte vill ruinera sig på ett stort antal traditionella licenser. Avanti låter även förstå att företaget planerar att införa den här typen av licenser för andra verktyg. En stor hake finns dock: den sessionsbaserade licensieringen erbjuds endast kunder i USA och Kanada.

- Den här typen av licensiering är fortfarande på experimentstadiet. Innan vi öppnar för resten av världen vill vi känna oss säkrare på hur vi ska stödja den här tekniken, säger Lynda De Vol på Avanti.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)