JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Partminer vill bli det första stället köparna tittar på

Gratis tillgång till världens största och snabbaste komponentdatabas och ett gratis EDI-liknande inköpssystem. Samt all möjlig kringinformation om komponentbranschen.

Inga avgifter, inget köptvång, inga ändrade rutiner, inget krångel. Det är vad ehandelsbolaget Partminer tänker erbjuda från april.



Tillgång till svårfunna komponenter. Det vad alla komponentmäklare, stora som små, erbjuder. Men villkoren och möjligheterna att uppfylla kundernas krav varierar oerhört mäklare emellan.

Med Internet öppnas dock helt nya möjligheter för denna bransch. Amerikanska Partminer tillhör de hårdast satsande och i april tar man ett stort steg med lanseringen av "The Free Trade Zone", en handelsplats för elektronikkomponenter på Internet, gratis och öppen för alla. Man vill inte bara vara en plats att leta på vid komponentbrist, utan vara det ställe man naturligt går till när man behöver köpa komponenter.

- Vi vill bygga en "community", bli den plats som konstruktörer och inköpare vänder sig till för att hitta komponenter oavsett om de handlar från oss eller från andra distributörer. Ungefär som Amazon har gjort med böcker, säger William Barron, Partminers marknadschef.

Redan idag har Partminer 100 000 registrerade användare av sin inköpstjänst. Enligt Barron görs 50 000 sökningar per vecka, vilket resulterar i cirka 80 förfrågningar per dag. Runt tre fjärdedelar av förfrågningarna leder till leverans.



Allemans-EDI


Dagens system är dock ett intet mot vad som komma skall, om man får tro Barron. Nyligen köpte Partminer företaget Caps Xpert, som byggt upp världens största komponentdatabas och dessutom har en mycket snabb parametrisk sökmotor. Dessa skall givetvis integreras i frihandelszonen, som för övrigt byggs upp i samarbete med IBM.

- I april börjar lanseringen. Då ger vi bort alltihop gratis till alla användare som så önskar. Inklusive ett inköpssystem, ett slags allemans-EDI, säger Barron.

I inköpssystemet ska köparna kunna använda sina normala inköpskanaler, må de vara Avnet, Arrow, Elfa eller någon annan distributör. Först när dessa av någon anledning inte kan leverera de önskade komponenterna går förfrågan vidare till Partminer.

- Vi tar inget betalt för anslutningen, ingen kommission eller några andra avgifter. Det vi tjänar pengar på är komponenthandeln - vi tar reda på var det finns komponenter, köper dem där och säljer dem vidare. Men vi kommer inte att konkurrera med priset på komponenterna.

- I dagens ekonomi är kunskapen om var det finns komponenter som är det värdefulla. Det är värt mycket mer än att ha ett lager, säger han.

Till skillnad från många andra komponentmäklare tar Partminer ägaransvar för komponenterna, gör ankomstkontroll och ger garanti. Man har tre lager, i Singapore, Köpenhamn och New Jersey. Det europeiska huvudkontoret ligger i Danmark, men ska flyttas till London, bland annat för att komma närmare finansmarknaderna. Någon representant i Sverige har man inte ännu, men det ingår i framtidsplanerna.

- Vi tror mycket på Skandinavien. Folk här har fattat vad e-handel går ut på. Det kan man inte säga om alla länder i Europa, konstaterar Barron.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)