JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Java hettar upp inbyggda system

Java kan snart revolutionera inbyggda system. Plattformsoberoendet bäddar för Java i faxen, digital-TV-mottagaren och mobiltelefonen. Stora pengar kan sparas på program som kan återanvändas.

Konstruerar du inbyggda system? Då är det hög tid att få upp ögonen för Java. I dagsläget är Java visserligen fortfarande intimt förknippat med Internet - språket används främst för att hotta upp hemsidor. Men de närmaste åren tros Java slå igenom på bred front även för inbyggda system - i princip produkter som innehåller processorer utan att för den skull vara skrivbordsdatorer.



Oberoende av plattform


Varför är då Java så lockande för konstruktörer av inbyggda system? Svaret stavas plattformsoberoende. En tillämpning skriven i Java kan enkelt flyttas från en processor till en annan.

Programmeraren skriver och testar sin Javasnutt, eller applet som det brukar heta, och kan sedan i princip glömma den. Koden behöver varken omkompileras eller testas om den framöver flyttas till en ny plattform.

I en bransch där kostnaden för att utveckla programvara ökar dramatiskt kan man då spara stora pengar.

En annan lockelse med Java ligger naturligtvis i kopplingen till Internet. Det är knappast långsökt att tro att det snart är vardagsmat att surfa på nätet via såväl mobiltelefoner som digital-TV-mottagare, tack vare Java.



Minnessnål Javavariant


Men branschen lär inte förändras över en natt. Och man får inte glömma att Java är ett språk som fortfarande utvecklas.

En hel del arbete kvarstår innan det är riktigt lättanvänt på inbyggnadssidan.

Många menar att Java fortfarande är för långsamt och slukar för mycket minne, en stor stötesten med tanke på att inbyggda system ofta har begränsat minne. Sun utvecklar därför nu en minnessnål Javaplattform för just inbyggnadstillämpningar, där man exempelvis skalat bort en del funktioner.



Realtidskrav


De flesta inbyggnadssystem har dessutom realtidskrav, något som rimmar illa med Javas minneshantering. Det problemet löser man med ett realtidsoperativsystem som stöder Java, exempelvis VRTX från Microtec eller VxWorks från Wind River Systems. På Wind River ser man helt klart ett ökat intresse för Java.

- Alla talar om Java, säger Johan Westermark, Nordenchef på Wind River.

- Vissa har redan en egen Javatillämpning, men de flesta går fortfarande och funderar på hur de kan tänkas ha nytta av språket.

På konkurrenten Microtec är tongångarna desamma.

- Intresset är stort, säger Joakim Larsson, säljare på Microtecs svenska kontor.

- Under 1997 lär det ta fart med riktiga Javaprojekt. Sedan dröjer det väl något år innan vi ser produkterna på marknaden.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)