JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världskonferens siktar på tullfri IT

Ett världsomfattande nolltullsavtal på IT-produkter kan komma att undertecknas av världens handelsministrar i nästa vecka. Industrins förhoppningar är stora.

Ett avtal om nolltullar på IT-produkter är de största industrimakternas målsättning inför Världshandelsorganisationens (WTOs) möte i Singapore som börjar 9 december. EU-länderna, USA, Japan och Canada är de främsta tillskyndarna av ett så kallat ITA, Information Technology Agreement.



Kan sätta krokben


Flera stora frågetecken finns dock kvar. Förenklat kan man säga att det räcker med att en eller ett par starka producentnationer sätter sig på tvären för att avtalet ska urvattnas helt.

Några Stilla havs-länder, med Malaysia i spetsen, har framstått som skeptiska till avtalet.

- Det här är en fråga som vi tycker är mycket viktig, för Sverige. Vi hoppas på ett så brett deltagande och en så bred produktlista som möjligt, säger Harald Sandberg som jobbar med WTO-frågor på utrikesdepartementet.

Ett avtal om nolltullar skulle för svensk del innebära att priset på komponenter från länder utanför EU skulle sjunka, och priset på de egna produkterna skulle sjunka på marknader utanför EU. I gengäld hårdnar konkurrensen i Europa genom att produkter från USA och Japan blir billigare.



Positivt för Ericsson


Resultatet för de stora företagen kan bli en omfördelning av var man tjänar sina pengar. Mindre i Europa, mer i resten av världen.

- Vad man vinner är en generellt lägre prisnivå på IT-produkter, säger Per Olof Åkerberg som bevakar handelspolitik på Ericsson.

Åkerberg noterar att Ericsson skulle få lägre tullar vid försäljning till Japan och USA och att halvledarkomponenter från länder utanför EU, vilka idag har tullar kring 7 procent, skulle bli billigare för Ericsson att köpa in.

- Vi kan bara säga att det betyder avsevärda summor för Ericsson.

WTO-avtal bygger på principen "mest gynnad nation". Den innebär att ett land som har undertecknat ett avtal inte får sätta högre importtullar för varor från något land än från något annat - inte ens för länder som inte skrivit under avtalet.

Om till exempel alla industriländer utom Malaysia skulle skriva på avtalet, skulle Malaysia kunna höja sina egna importtullar, men exportera tullfritt. Det skulle snedvrida konkurrensen och undergräva avtalets fördelar.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)