JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Minnesskrivare blir mer lik oscilloskop

Efterfrågan på rena transientminnesskrivare är så gott som död. Istället kommer tillverkarna med mätinstrument som kombinerar fördelarna hos traditionella transientminnesskrivare med oscilloskopfunktioner.


Transientminnesskrivare kan beskrivas som långsamma oscilloskop och används främst av drifttekniker i process och elkraftsindustrin för att mäta kontaktstudsar och liknande. De kan även registrera tryck, drag och vibration, vilket gjort dem högintressanta för fordonsindustrin.

Men så är det inte längre. Istället har efterfrågan på transientminnesskrivare inom den svenska fordonsindustrin i stort sätt stagnerat, då både Volvo och Saab numera använder sig av dataloggrar vid sin produktprovning.

Visserligen använder den japanska biljätten Toyota fortfarande en del transientminnesskrivare i sin tillverkningslina. Ändå är det helt klart att fordonsindustrin är på väg att överge minnesskrivarna för gott, hävdar Leif Norman på Awetec, som representerar transientminnesskrivartillverkaren Astro- Med.

- Vi har faktiskt slutat sälja transientminnesskrivare till den delen av industrin eftersom det är dataloggrar man vill ha. Över huvud taget säljer vi knappt några transientminnesskrivare längre, säger Leif Norman.

Datoriseringen i tillverkningsindustrin och konkurrensen från dataloggrar har istället tvingat tillverkarna av transientminnesskrivare att hitta nya lösningar.



Flera olika angreppssätt


Resultatet är en helt ny typ av instrument som kombinerar fördelarna hos minnesskrivare - så som många oberoende kanaler och stor lagringskapacitet - med oscilloskopets funktionalitet. Målet är att ta marknadsandelar av enkla oscilloskop med dessa instrument framöver.

Olika skrivartillverkare har valt lite olika angreppssätt. Japanska Yokogawa har utgått från ett oscilloskop då man utvecklat sitt instrument, kallat Scopecorder. Det är helt enkelt ett digitalt oscilloskop med 16 kanaler och inbyggd skrivare.

Det nya instrumentet kan byggas ut med en 32-bitars logikingång. Det gör att man samtidigt kan mäta 32 digitala och 16 analoga signaler. Samplingshastigheten är tio miljoner gånger per sekund, medan minnet rymmer 256 Megaord.

En funktion som klart skiljer Scopecordern från traditionella transientminnesskrivare är pappersbredden. Papperet är ganska smalt och fungerar mer som ett kvitto än som ett analysunderlag. Istället förutsätter tillverkaren att användaren har tillgång till andra skrivare, eftersom instrumentet går att koppla ihop med en dator.

Japanska minnesskrivartillverkaren Hioki har valt en helt annan lösning i sitt utvecklingsarbete. Företaget har utgått från en minnesskrivare med stor och tydlig skärm samt inbyggd skrivare, som ger en pappersutskrift i A4-format. Instrumentet har 16 kanaler, samplar en miljon gånger per sekund och har en minneskapaciteten som kan byggas ut till 64 Megaord. En typisk oscilloskopfunktion som ingår är FFT-analys.

Tanken är att de nya instrumenten ska kunna användas vid exempelvis utveckling och analys av roterande elektriska motorer och driftsystem.

De kan också användas för att testa och säkerställa styrningen av avancerade produktionslinor inom elektronikindustrin. Ett område där det dessutom finns behov av en ny instrumenttyp idag, menar instrumenttillverkarna. Ytterligare ett intressant område man hoppas mycket på framöver är identifiering av fel i olika kommunikationsgränssnitt.

Thomas Hedlund

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)