JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. I Ryssland finns gott om radioingenjörer

Ryssland - vår granne i öster. Ett land som alltid hyllat högre utbildning. Här finns det i dag inte minst många högt utbildade radioingenjörer.


Ryssland har en lång tradition att utbilda radioingenjörer. Att vara radioingenjör i Sovjetunionen var prestigeladdat. Tekniskt duktiga studenter från hela Sovjetunionen sökte sig till utbildningarna i Moskva. Det militära industriella komplexet i Sovjetunionen hade alltid bra och välbetalda jobb att erbjuda en nyutexaminerad radioingenjör.

Sovjetunionen har i dag ersatts av Ryssland. Diktaturen är borta. Det kalla kriget är över och militären har släppt sin prägel på landet. Radioteknik är dock fortfarande lika viktigt i Ryssland, nu i mera fredliga avseenden.



Rymdprogrammet var drömmen


Rysslands främsta skolor inom radioteknik kallas allmänt för Mirea och MED. Professor Sergej Gobin är rektor för Mirea, Moskvas statliga institut för radioelektronik. Institutet ligger i sydvästra Moskva, i ett område kallat "Jugosapadnja".

- Drömmen under kommunisttiden var för en ung student här, att få jobb inom det sovjetiska rymdprogrammet som radioingenjör, säger Sergej Gobin.

Rysk forskning började tidigt att intressera sig för rymden, faktiskt redan på 30-talet. Och radioteknik har alltid stått i centrum för den ryska vetenskapen.

- Rymdprogrammet är fortfarande lockande för många studenter, säger Gobin. Många av dagens unga ingenjörer vill dock helst jobba på något av de större internationella företagen.

Ett sådant attraktivt företag är svenska Ericsson. Ericsson kom redan till Ryssland i slutet av 1800-talet. Ryssland var faktiskt länge Ericssons största utlandsmarknad under de inledande åren för företaget. Det som stoppade all utveckling då var ryska revolutionen.

Thomas Holmberg är personalrekryterare på Ericsson i Ryssland:

- Ericsson startade här på allvar igen 1994. Vi har idag 450 anställda, varav 300 är ingenjörer.

- Våra erfarenheter av ryska radioingenjörer är mycket goda. Det tekniska kunnandet hos en rysk ingenjör är mycket hög. Ryska ingenjörer är oerhört duktiga på detaljer.

- Ryssarna är också väldigt ambitiösa, säger Holmberg. De ryssar som är duktiga är oerhört duktiga och man vill gärna jobba länge och mycket.

- Vad vi dock saknar hos de ryska ingenjörerna är ett mer allmänt kunnande. Ryssarna har exempelvis dålig produktkännedom. Ericsson har rekryterat ingenjörerna både från Mirea och MED.

- Vilket av instituten som är bäst är svårt att säga, säger Holmberg. Mirea är specialinriktat på radioteknik, medan MED har ett väldigt kunnande inom elektroteknik.



Rysslands Silicon Valley


Moskvas statliga institutet för elektroteknik, MED ligger norr om Moskva, i en förstad som heter Zelenograd. Zelenograd var Sovjetunionens motsvarighet till Silicon Valley. Här utvecklade sovjetstaten det ryska datorkunnandet. Många av de främsta ryska elektronikföretagen som Angstrom, Mikro, Kvant och Elma, finns i Zelenograd. Ericsson har också en anläggning i Zelenograd.

Juri Chaplygin och Alexander Piskounov tillhör ledning för MED i Zelenograd, båda är professorer och elektronikingenjörer.

- Zelenograd var en stängd stad under kommunisttiden, berättar Juri Chaplygin. Sovjetstaten ansåg att det fanns topphemligheter här som inte tillät utländska besök.

- Numera har vi ett stort internationellt utbyte, fortsätter Juri Chaplygin. Ett företag vi samarbetar mycket med är Motorola. De uppskattar vårt kunnande.

- MED har också inlett samarbete med Sverige, berättar Alexander Piskounov. I januari i år slöts ett avtal med högskolan i Jönköping där utbyte av studenter, lärare och vetenskapliga rön ska ingå.

Thomas Holmberg på Ericsson har stora förhoppningar om Ryssland.

- En gång i tiden var Ryssland världens femte största industrination, säger Holmberg. Så kom Lenins revolution och en lång tid av isolering inleddes från Ryssland.

- Nu när landet öppnat sig har Ryssland stora chanser att bli ekonomiskt mycket starkt. Inte minst alla högt utbildade ingenjörer kommer att bidra till en dynamisk utveckling här.

Staffan Ringskog

Frilansjournalist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)