JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk kiselfabrik byggs i Norrköping

Svenska Strand Interconnect skall börja tillverka substrat till flerchipsmoduler i stor skala. Tanken är att kommersialisera teknik utvecklad på IMC, Institutet för Mikroelektronik.


- I januari nästa år räknar vi med att köra igång tillverkningen. Då skall lokalerna vara klara och utrustningen på plats, säger Leif Ljungqvist som är en av de ansvariga för projektet.

Volymproduktionen väntas vara igång några månader senare, då intrimningen av processen är klar. Tanken är att substrat till 50 000 flerchipsmoduler skall tillverkas första året. Därefter skall produktionsvolymen stegras successivt för att nå upp till 600 000 substrat fem år senare.

Kostnaden för att dra igång verksamheten ligger runt 70 miljoner kronor. Då får man en fabrik som kan processa 15 000 stycken åttatums kiselskivor per år, vilket motsvarar omkring 50 000 substrat.

- I dagsläget har vi tre fjärdedelar av finansieringen klar. En stor del av kapitalbehovet kommer att tas in via en emission på Innovationsmarknaden i augusti, säger Leif Ljungqvist.

Innovationsmarknaden är en börslista för mindre företag med god tillväxtpotential.



Kommunen bygger renrum


Skälen är många till att Strand Interconnect valt Norrköping som tillverkningsort. Men det viktigaste är att kommunen varit positiv ända från början.

- Kommunen har beslutat att ställa lokaler och renrum till vårt förfogande till marknadsmässiga priser. Det gör att vi inte behöver skaffa kapital för att bygga ett renrum.

Fabriken kommer att förläggas till stadsdelen Bråvalla, där det redan finns lokaler. Ett nytt renrum på mellan 150 och 200 m2 måste Norrköpings kommun däremot bygga.

Ytterligare ett skäl att välja Norrköping är att IMC flyttar dit. Det är IMC som utvecklat tekniken - att tillverka substrat i tunnfilm - som nu skall kommersialiseras.

- IMC blir i praktiken vår utvecklingsavdelning och vi hoppas att kunna använda deras nya MCM-tekniker även framöver.

Leif Ljungqvist uppgift på Strand Interconnect är inte bara att jaga finansiärer utan även att skaffa framtida kunder.

- Sedan starten för två år sedan har vi varit i kontakt med mellan 200 och 250 företag i Sverige och Norge. Av dessa har vi besökt nära hälften.

Härnäst står Finland och Danmark på bearbetningslistan. Det man erbjuder i första svängen är förstudier och prototyper. I förstudierna tittar man på hur en viss produkt påverkas av att tas fram i den nya tekniken.

- Idag har vi tjugo förfrågningar om förstudier och prototyper. En av dessa är mycket stor. Den kommer att ta halva vår kapacitet om det blir produktion av.

Under den senaste månaden har dessutom ytterligare tre förfrågningar kommit in.

- Det är två amerikanska och ett europeiskt företag som sökt upp oss på egen hand. Det handlar om mycket stora produktionsvolymer, i mångmiljonklass, om det blir något av.

Ett av företagen har redan bestämt sig för att göra en första prototypsväng. Anledningen till det stora intresset för Strand Interconnect är att nästan inget företag kan matcha vår tillvekningsteknik, menar Leif Ljungqvist.

- Bara ett företag i Europa klarar att göra det vi kan. Men de har inte större kapacitet än IMC.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)