JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljötåget ökar tempot

Med Esab i täten, Ericsson som tung motor och leverantörer av utrustning på sluttampen drar miljötåget i elektronikindustrin vidare, i något accelererande tempo.


För knappt ett år sedan hade Jan-Erik Säker på LIF-produkter aldrig hört några krav på miljöanpassning från köparna av de maskiner för omsmältningslödning som företaget marknadsför, se Elektroniktidningen 17/1997. Men när Elektroniktidningen frågar honom igen i år så har miljöfrågan blivit betydligt viktigare:

- Kunderna har kanske inte ställt några direkta krav, men har önskemål om minskande energiförbrukning bland annat.

Om LIF är en av de sista vagnarna på miljötåget så är Esab Welding Equipment en av de främre. Företaget vill vara främst på miljö inom svetsbranschen och följer alltså utvecklingen noga. Förra året rensades miljöfarliga ämnen ut ur produkterna och nu är det dags för miljövarudeklaration. Företaget har börjat den arbetssamma och tidskrävande miljögenomgången av alla produkter, för att vara färdiga för certifiering när standarden ISO 14025 blir färdig om något år eller två. Grunden är livscykelanalyser och målet är ett system där miljöprestanda kan presenteras i form av staplar eller cirklar, som för Systembolagets viner.

- Inköparna behöver något enkelt redskap för att jämföra och ta reda på vad som är bäst, säger Rolf Andersson, Esabs miljökoordinator.

Han berättar att de livscykelanalyser som redan gjorts pekar mot att transporter är en stor del av miljöbelastningen för elektroniska produkter. Många av komponenterna snurrar något varv runt jorden innan de hamnar i slutprodukten. Ett sätt att minska transporterna är att välja komplexa kretsar och förädlade produkter framför enklare, för ju fler steg som görs på ett och samma ställe desto färre transporter av materialet:

- Transporter består ju till största delen av luft och förpackningsmaterial, säger Rolf Andersson.



Krav på underleverantörerna


Om Esab är en av de främsta drivkrafterna i miljötåget, så är Ericsson en av de tyngsta. Här är man mer försiktig, man har inte just nu någon ambition att bli bäst i världen. Förra året menade miljöchefen Mats-Olov Hedblom att branschen inte var mogen för drastiska steg förrän vid millennieskiftet, men i våras tog Ericsson i alla fall ett viktigt steg och presenterade en lista på vad underleverantörerna ska klara av vad gäller miljö.

Listan finns på nätet, på www. ericsson.se/Environmental tillsammans med ett frågeformulär där leverantörerna kan fylla i vad de gör och räkna miljöpoäng. Dokumentation av viktiga miljöaspekter ger en poäng, certifiering enligt ISO 14000 eller EMAS ger tio poäng, medan användande av ämnen på Ericssons förbjudet-lista ger minus 75 poäng.

- Det här är ett påtryckningsmedel inför förhandlingar. Vi har visserligen inte backat ur någon affär på grund av dåliga poäng på miljölistan, men ingen leverantör har heller sagt att de struntar i vår lista, säger Mats-Olov Hedblom.



Naturskyddsföreningen inte nöjd


Miljötåget ser alltså ut att rulla på bra i elektronikindustrin. Men Eva Eiderström på Naturskyddsföreningen menar att det kunde vara bättre.

Hon tycker till exempel att företagen kunde vara piggare på att konkurrera om vem som är bäst på miljö. Om de använde miljö i marknadsföringen oftare så skulle nog miljöarbetet gå fortare. Och de standarder och miljövarudeklarationer som är populära inom industrin säger ju ingenting om själva nivån på arbetet. Ett certifierat företag kan ju mer än väl släppa ut mer giftiga ämnen än ett som inte är certifierat. Skillnaden är att det har dokumenterade rutiner som granskats och godkänts av ett certifieringsorgan.

- Men jag tror att det blir bra så länge miljöfrågan även drivs av krafter utanför industrin, säger Eva Eiderström.

Den mäktigaste pådrivaren utanför industrin är nog ändå miljöpolitiken. Regeringen har föreslagit producentansvar, fått godkänt av riksdagen och nu ska förslaget skickas till EU-kommissionen för att se om det kan ingå i det europeiska arbetet, där producentansvar också är aktuellt. Här hemma utreder Kemikalieinspektionen de bromerade flamskyddsmedlen, farliga enligt forskarnas rapporter men svåra att ersätta. Och marknaden då? Marknadskraften består först och främst av de professionella inköparna på de företag som miljöcertifierats. Och de blir snabbt fler och fler. I början av sommaren hade 327 företag fått ISO 14001- eller EMAS-intyg.

Kerstin Lundell

Frilansjournalist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)