JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Konsulter i stark tillväxt

Det finns gott om elektronikkonsulter. Elektroniktidningens första marknadsöversikt i ämnet renderade nästan 100 svar. Och marknaden växer stadigt, med 20 - 30 procent per år.


Att välja elektronikkonsult är inte lätt. Erfarenhet, kompetens och personkemi låter sig inte alltid jämföras särskilt objektivt, så de flesta konsultkontrakt går till samma konsult som man anlitat tidigare, om inga särskilda skäl finns.

Ny teknik kan vara ett sådant skäl. När VHDL slog igenom som konstruktionsspråk uppstod en stor brist på VHDL-kunniga konsulter. Men numera är VHDL vardagsmat bland konstruktionskonsulter.

Idag är det snarare radiokompetens och förmågan att konstruera och inte minst verifiera avancerade asicar som står för det största trycket, och där det är svårast att hitta ny kompetens.

Marknadsnyckeln här är tänkt att vara en hjälp för att hitta just denna nya kompetens. Den gör inga anspråk på att vara komplett - det finns säkert ytterligare 100 företag som är kvalificerade för översikten - utan är snarare avsedd att visa på marknadens bredd.



Nya företag


Utbudet håller också på att förändras. Den gamla stammens stora konsultbolag, som Semcon, Frontec, Enator och ÅF Industriteknik, har inte bara konkurrens av små, mer eller mindre specialiserade konsulter. Den allmänt rådande outsourcingtrenden har gjort att nya aktörer kommit in på banan. Internationella verktygsföretag som Cadence, Synopsys och Mentor Graphics lever i stor utsträckning på konsulttjänster, precis som internationella kontraktstillverkare som Flextronics och Solectron.

De nya aktörerna jobbar väsensskilt från de klassiska konsulterna. Cadence, till exempel, har 1 500 konstruktionskonsulter utspridda på ett tiotal "konstruktionsfabriker" (Design Factories) runt om i världen. Och de samarbetar.

- Vi bygger upp virtuella kompetensnätverk efter vad som krävs för varje enskilt jobb, berättar Göran Johansson på Cadence svenska kontor.

- Det spelar ju ingen roll var folk sitter. Men om kunden kräver det så flyger vi självklart in så många konsulter som önskas till kundens kontor, säger han.

Han berättar också att målet för Cadence i år är att konsulttjänsterna ska stå för 30 - 40 procent av företagets verksamhet. Det innebär en stabil ökning kring 10 procentenheter varje år under de senaste tre åren.



Kompetens viktigare än pris


Sverige anses som ett land där prispressen är hård på konsultbranschen. Ett skäl kan vara Ericssons dominans och ständiga efterfrågan, som gjort att företag som är starka inom Ericsson kan hålla låga marginaler eftersom beläggningen är så gott som hundraprocentig.

Enligt vad Elektroniktidningen erfar ligger medelpriset mellan 700 och 800 kronor per konsulttimme, men priser så låga som 400 kronor förekommer också. Uppåt verkar det inte finnas någon gräns, "10 000 kronor i timmen kan vara för billigt ibland", konstaterar en konsult som vill vara anonym. Priskänsligheten är tydligen inte så stor.

- Kompetens är mycket viktigare än pris, säger Dan Grylling på ÅF Industriteknik, ett företag som debiterar 600 - 800 kronor per timme.

Rekrytering är en flaskhals för de flesta konsultföretag. De flesta vill helst anställa ingenjörer som redan har konstruktionserfarenhet. Men även här ställer Ericssons dominans till problem. Att rekrytera folk från Ericsson för att fylla vakanser som uppstått på grund av stora beställningar från just Ericsson är ju inte särskilt snyggt, även om det förekommer då och då.

Adam Edström

Saknas ditt företag?

Eposta till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Eller ring, 08 - 796 66 72

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)