I ett hörn i en stor, nästan tom lokal sitter två ingenjörer och läser på om Nokias företagskultur. Det är alldeles tyst. Ingen stress, inga telefoner som ringer. Snart är det dock slut på lugnet.
Om några månader ska lokalen vara ett levande landskap fullt av aktivitet. Här ska snart sitta flera hundra ingenjörer, ivrigt sysselsatta med utvecklingen av den allra senaste basstationstekniken.Nokia Telecommunications har börjat etablera sitt nya utvecklingscentrum för basstationer i Kista.
I ett område där konkurrensen om utvecklingsingenjörer är stenhård, inte minst från Ericsson, ska en ny verksamhet byggas upp från grunden. Mannen som ska göra det heter Kimmo Ojuva.
- Vi är ett internationellt företag som lockar med intressanta arbetsuppgifter, säger han utan att verka särskilt oroad över att företagen runt omkring också skriker efter kvalificerade radioingenjörer.
Han betonar att företaget inte sysslar med headhunting utan satsar på att locka människor till sig. En morot är den stora friheten.
- I den här verksamheten finns inte positioner att tillsätta, utan bara en icke- existerande organisation.
- Medarbetarna ska själva forma miljön, inom Nokias ramar. De ska själva bygga sitt företag.
Kimmo Ojuva förnekar att rekryteringen ska ske genom konkurrens med upptrissade löner. Lönerna kommer att vara marknadsmässiga.
- Man måste betala för den kompetens man får, det vill säga rättvisa löner.
Han menar dock att när man har att göra med bara ett par hundra anställda, finns det lite svängrum i belöningssystemet.
Här finns kompetensenAtt Nokia valt att placera sitt nya utvecklingscentrum i just Stockholm och Kista, där de blir grannar med konkurrenter som vill åt samma kunskap, motiverar Kimmo Ojuva med att Kista är en av världens mest ingenjörstäta platser.
- Här finns en kompetens inom cellulär- och mobiltelefoni som är svår att hitta någon annanstans, och vi måste kunna lita på att vi hittar folk med kunskap, säger han.
Förutom de två ingenjörer som redan är på plats i det nybyggda huset, har ytterligare tjugo anställts under första rekryteringsperioden. Innan året är slut ska de vara femtio och inom en fyra-femårsperiod ett par hundra.
Utvecklingsenheten ska byggas upp med svensk kompetens. Ingenjörerna rekryteras från svenska arbetsmarknaden. Bara Kimmo Ojuva själv och en av de sex tekniska cheferna kommer från annat håll, från Finland.
I flera tidigare projekt inom Nokia har organisationer runt om i världen byggts upp av finska nyckelpersoner. Det har fungerat bra ett par år, men så småningom har de velat återvända hem.
- Nu vill vi bygga upp något i Sverige med lokala resurser. Vi ska känna ansvaret direkt och lära oss att leva med det.
Centrumet i Kista kommer att täcka alla delar i utvecklingen. Idag rekryteras folk till radio, system, programvara och digital hårdvara. Senare under året kommer avdelningarna för tillförlitlighet och elektromekanik att börja bemannas.
- I första rekryteringsvändan har det varit viktigt att få tag på erfarna ingenjörer, folk som kan börja arbeta på dagen noll, säger Kimmo Ojuva.
De har med sig den tekniska kompetensen och får lära sig företagskulturen och verktygen de ska jobba med. Det gör de med hjälp av existerande projekt i England och Finland, där Nokia sedan tidigare har etablerade forskningscentrum.
Två egna GSM-projekt i höstI höst räknar Kimmo Ojuva med att kunna dra igång två egna projekt i Kista. Exakt vad de ska handla om vill han inte gå in på i dagsläget, mer än att det rör sig om GSM.
När han nu startar andra rekryteringsomgången vill han också börja anställa personer som inte har den långa erfarenhet som krävdes för de först anställda.
- Det är viktigt med en blandning, alla kan lära av varandra.
Kimmo Ojuva har jobbat med forskning och utveckling på Nokia under många år. Både i Finland och i Tyskland. Han har byggt upp organisationer inom företaget förr, men aldrig helt från grunden.
- Att verkligen börja från noll är en utmaning. Det vill jag göra, säger han.
Det syns att han menar det.
Eva-Lotta Carolusson
9 000 jobbar med FoUDen finländska telekomkoncernen Nokia har 36 000 anställda i 45 länder. Mer än var fjärde anställd arbetar med forskning och utveckling.
Av omsättningen på 75,9 miljarder kronor förra året svarade forskning och utveckling för 6,6 miljarder.
Nokia har forsknings- och utvecklingscentrum i Finland, Danmark, Sverige, Tyskland, Storbritannien, Ungern, Kina, Malaysia, Japan, Australien och USA. Varje centrum är försett med bastu.