JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Viking går snabbt från idé till produktion
På två år har Viking Telecom i Göteborg fyrdubblat omsättningen och tiofaldigat vinsten. Bakom framgången ligger tio års målmedvetet arbete med relativt enkla teleprodukter som det uppenbarligen finns efterfrågan på.


Nyttiga, billiga och driftsäkra teleprodukter för små kontor ligger bakom framgångarna för Viking Telecom i Göteborg. Men också förmågan att snabbt utveckla nya produkter.

- Vi har mycket legobitar i lådorna. Därför kan vi också vara extremt snabba när vi tar fram nya produkter. Rekordet är fyra till fem månader från produktspecifikation till volymproduktion.

- Det spelar ingen roll vad en kund vill få fram härnäst. Vi är förberedda. Vår styrka är nämligen att få ihop helheten, säger Göran Nordlund, vice vd på Viking Telecom.



Var tredje är utvecklare


Företaget startades av honom och två andra chalmerister för tio år sedan. Fram till för två år sedan var man elva anställda, omsatte 20 miljoner och gjorde en vinst på tre kvarts miljon.

I dag är man 33 anställda, omsätter 84 miljoner kronor och gör en vinst på 11 miljoner. Och företaget fortsätter att växa.

En tredjedel av de anställda arbetar med utveckling. Produkterna utvecklas antingen på direkta uppdrag från kunderna eller i egen regi för kommande bruk.

Det unika med Viking Telecom är just att man tar ansvaret för allt från utvecklingsarbete och idégenerering till specifikation, konstruktion, godkännande, plastverktyg, design, volymproduktion och leverans. Det förkortar inte bara ledtiderna, det ger lägre kostnader och därmed bättre priser.

Framgångarna gör att lojaliteten och arbetsmoralen är hög. På Viking Telecom går det undan. Men även kunderna har del i framgången, framhåller Nordlund

- Det går tre gånger så fort att utveckla en produkt med stora och kompetenta kunder, säger han.

Produkterna tillverkas på kontrakt i Fjärran Östern, främst i Kina. Allt under överinseende av ett kvalitetssäkringssystem.



Linjedelare och routrar


Linjedelaren var Viking Telecoms första storsäljare, då enbart som faxväxel. I dag marknadsför man flera avancerade modeller av linjedelare. Linjedelaren hjälper till att fördela telefonsamtalen till telefon, fax, dator, mobiltelefon, larm eller annat nummer. Man säljer också olika ISDN-produkter, nummerpresentatörer, tangentbordsstyrd telefon, modem med mera.

Ändå är det routermarknaden som står för 70 procent av företagets omsättning och där har man en dominerande ställning på den skandinaviska marknaden. En router är en nummerslagare som styr telefonsamtalen till en särskild teleoperatör, vilket blivit möjligt sedan telemarknaden släpptes fri. Routrar väntas bli en flermiljardmarknad inom de närmaste åren. Viking Telecom tror sig kunna möta efterfrågan.

I dag arbetar företaget med de flesta svenska och flera europeiska teleoperatörer, men Göran Nordlund är försiktig när det gäller att tala om sina kunder.

- Vi har en medvetet låg profil. Vi arbetar nära kunden och behöver inte avslöja något om dem för deras konkurrenter och andra.

- Därför håller vi en hög integritet för vårt och deras eget bästa.



Industrifonder och riskkapital


Konkurrensen på teleoperatörmarknaden är som bekant hård. För operatörerna är det viktigt att ha många abonnenter - det betyder bättre rabatter och fler kunder.

- Det pågår ett krig därute. Vi är bara vapenleverantörer, säger Göran Nordlund.

Kunskapen om avreglering av telemarknaden används nu när Viking Telecom ska expandera på den europeiska marknaden. Vissa marknader i Europa söker just erfarenhet från andra länder som genomgått detta.

Tack vare nya ägare och styrelsemedlemmar hoppas Viking Telecom på att framtiden i Europa ska bli nästa steg. Svensk-Norsk Industrifond och riskkapitalfonden Amerscan är delägare, liksom Kinnevik som äger en femtedel av bolaget.

Andreas Lindberg

Frilansjournalist

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)