JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sydostasien en magnet för Europas elektronikindustri
Sydostasien drar till sig europeiska elektronikföretag i allt större omfattning. Men nu är det inte bara frågan om att hitta billig arbetskraft.

Istället vill företagen vara närvarande på världens mest expansiva marknad.

Alla de stora och alltfler mindre europeiska elektronikföretag flyttar sin verksamhet till Sydostasien och Kina.

Några exempel:

Siemens dotterbolag i Sydostasien Siemens Components Private Limited (SCPL) ökade förra året omsättningen med 90 procent.

Siemens räknar med att år 2000 skapa 10 procent av sin totalomsättning i Kina, lika med runt 50 miljarder kronor eller en femdubbling i förhållande till idag.

30 procent av Philips investeringar sker redan idag i regionen.

Av omsättningen i Siliconix, dotterföretag till Temic, härrörde 37 procent till USA, 26 procent i Europa, 24 procent i Fjärran Östern. USAs och Europas andel sjunker under de närmaste åren medan Asien och Stillahavsregionen blir störst.



Styrs mot Kina


SGS-Thomson sysselsätter redan 10 000 personer i Sydostasien, Philips 7 000 personer. Det är i huvudsak i fabriker för test och montering belägna i stater som Malaysia, Singapore, Thailand.

Denna verksamhet styrs nu mot Kina. SGS-Thomson monterar chips i staden Shenzen. Philips och Northern Telecom har bildat ett samriskföretag med den kinesiska regeringen, Advanced Semiconductor Manufacturing Corporation.

AMS öppnade nyligen ett applikations- och försäljningskontor i Hongkong, för den enkretstelefon som det österrikiska företaget utvecklat speciellt för den kinesiska marknaden.

Till Sydostasien flyttas alltmer avancerade uppgifter. Siemens utvecklar exempelvis filter för TV-mottagare och instickskort för PC-TV i Singapore, trots att dessa tillverkas i Europa.

Nästa steg är halvledartillverkning. SGS-Thomson har redan en stor waferfabrik i Singapore.



Överträffar förväntningarna


Philips överväger att göra nästa fabriksinvestering i denna region. Att tekniknivån höjs har också att göra med att de berörda länderna börjar sålla bland intressenterna och satsningarna.

Det ska vara så avancerade och framtidsintressanta verksamheter som möjligt. Singapore har sagt ifrån att det nu är nog med monteringsfabriker. Ska det vara flera satsningar i komponenttillverkning så skall de bestå i ren kiseltillverkning.

Motivet för satsningarna har också förändrats. Förr handlade det om låga kostnader. Idag gäller det att befinna sig mitt i världens mest expansiva marknad.

Elektronikjättarna kan glädja sig åt avkastning utöver plan. Philips kunde nyligen ta världspatent på en metod att minska energiförbrukningen i trådlösa telefoner, utvecklad vid koncernens laboratorium i Taiwan, berättar den tyska tidningen Elektronik.

LARS-GUNNAR LARSSON

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)