JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Filter ger bättre bild hos Toshibas katodstrålerör

Toshiba har nyligen demonstrerat sin senaste skärmteknik för TV- och datormarknaden. Skärmarna är baserade på gamla hederliga katodstrålerör, som enligt Toshiba fortfarande är överlägsna platta skärmar vad gäller bildkvalitet.

Företaget har dock fräschat upp tekniken och gjort den energisnålare alternativt ljusstarkare.

Traditionella katodstrålerör för färg har en gråtonad glasskiva framtill som absorberar det ljus från omgivningen som reflekteras mot bilskärmens fosforpunkter.



Filtrerar bort omgivningslju
s

Men den gråtonade glasskivan innebär också att en del av det ljus som bildpunkterna utsänder går förlorat. Toshiba har därför utvecklat en ny teknik, som minskar det reflekterade omgivningsljusets inverkan.

Tekniken går ut på att man istället lägger ett färgfilter, eller mikrofilter som Toshiba kallar det, framför de fosforescerande bildpunkterna. På så vis absorberas allt reflekterat ljus, som inte har samma färg som bildpunkten, utan att det utsända ljuset påverkas. Detta också eftersom en klar glasskiva kan utnyttjas istället för en gråtonad.

Enligt Toshiba innebär den nya tekniken att skärmens ljusstyrka ökar med 30 procent. Den förbättrade ljusstyrkan kan dock istället utnyttjas för att minska energikonsumtionen med 25 procent.

Energisnålare drift är även resultatet av en annan förbättring. Genom att göra katodstrålerörets hals smalare har Toshiba nämligen lyckats minska den kraft som krävs för avböjningen av strålarna i

röret, eftersom skanningsmagneterna kommer närmare elektronstrålarna. Det utvecklingsarbetet ledde i sin tur till att företaget även utvecklade ett nytt och förbättrat fokuseringssystem.



Konkurrenskraftiga rör


Sammantaget menar Toshiba att man nu finslipat katodstrålerörstekniken och gjort den ännu mer konkurrenskraftig. Företaget anser att det kommer att dröja länge innan alternativ skärmteknik kommer ifatt katodstråleröret.

Dagens platta skärmar baserade på flytande kristaller är exempelvis inte snabba nog att ge god bildkvalitet för rörliga bilder, menar företaget. Dessutom är platta skärmar ungefär fem gånger så dyra som motsvarande skärmar med katodstrålerör.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)