JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Äpplen, päron och olika DSP-kretsar
En Mips är inte alltid en Mips. DSP-leverantörernas prestandamått är sällan jämförbara.

Det är inte det lättaste att hitta rätt i DSP-djungeln. Och man blir nästan mer förvirrad än upplyst av kretsleverantörernas prestandamått.

Problemet är att det saknas en rättvis måttstock att jämföra de olika processorerna med. Det blir lätt en jämförelse mellan äpplen och päron.

Tillverkarna anger ofta hur många Mips kretsen klarar, det vill säga antalet - miljoner instruktioner som exekveras per sekund. Men det är lätt att bli lurad om man värderar en processor enbart utifrån detta värde. Olika processorer utför nämligen olika mycket under en instruktionscykel. Vissa äldre DSP-kretsar kan antingen addera eller multiplicera i en cykel. Nya kretsar hinner däremot både addera och multiplicera.



Se upp för Mops och Mflops


Man bör även vara vaksam när leverantören anger hur många miljoner operationer som utförs per sekund. Detta mäts ofta i Mops, eller Mflops om det rör sig om flyttalsprocessorer.

Haken är att det inte finns någon definition på vad en "operation" egentligen är.

Ett vanligt alternativ är därför att välja en grundläggande operation och använda den som mätsticka. Som typoperation väljer man då ofta en så kallad Mac- operation - Multiply Accumulate - en av de vanligaste operationerna för digital signalbehandling. Men även här stöter man på patrull. Vissa processorer utför nämligen mer än andra i en Mac-operation. Och om man enbart jämför Mac-tiden så har man inte en aning om hur processorn klarar andra viktiga typer av operationer.

Man kan naturligtvis utgå ifrån jämförande tester, eller benchmarks som de brukar kallas. Men tillverkarna tenderar att även anpassa dessa för att bevisa att den egna kretsen är bäst.

Får man beslutsångest inför DSP-valet kan kanske en köpguide vara till hjälp. Amerikanska BDT, Berkley Design Technology, har testat och analyserat ett stort antal DSP-kretsar på marknaden. Resultatet, som sägs vara helt objektivt, presenteras i "Buyer´s Guide to DSP Processors", som säljs för facila 16 000 kronor.

Priset säger väl en hel del om hur svårt det faktiskt är att välja rätt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)