JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fiffiga funktioner förenklar felsökning på kretskort
Funktionen Autoranging och en smart kommandoprob gör det enkelt att finna fel på kretskort. Valet av oscilloskop beror på vad man ska mäta. Analogt har sina fördelar på AM, FM, jitter och TV-signaler. Digitalt kan se engångsförlopp och störningar och också göra beräkningar på signalen.

För de som har en blandning av signaler har Fluke konstruerat ett oscilloskop som är både analogt och digitalt. Det kallas Combiscope och vänder sig till användare inom till exempel elektrisk och elektronisk service där blandade signaler är vanligt förekommande.

Combiscopet har två praktiska finesser, Autoranging och en kommandoprob. Autoranging innebär att om signalen varierar i amplitud eller tidsled så ställer oscilloskopet in sig automatiskt och ger därmed alltid bästa upplösningen på skärmen. Detta gör oscilloskopet kontinuerligt under hela mätningen, och inte bara i början som tidigare.

Med Autoranging kan man följa en signal på exempelvis ett kretskort utan att behöva röra oscilloskopet. Man sätter ner proben där man vill mäta och Combiscopet visar vad som finns. Autoranging kan ställas in per kanal för tidbasen eller amplituden. Man kan också ange hur många cykler som oscilloskopet ska visa på skärmen.

"Trasig" står det på en lapp



En tillämpning är inom försvaret där man på serviceverkstaden får in en mängd olika instrument där det endast står "trasig" på en lapp. Tack vare Autoranging kan man nu snabbt felsöka för att finna var någonstans felet är. Fungerar kraftaggregatet, moderkortet, kristallen, förstärkaren, skärmen och sändarkortet kan man snabbt få reda på var felet ligger och gå direkt på problemet.

Kommandoproben är en annan funktion som förenklar handhavandet av oscilloskopet. Med knappen "command" på proben kan man styra några av oscilloskopets vanligaste funktioner. Man kan välja Autoset, växla mellan analogt och digitalt, "touch hold" med mätning och setup.

Tio knappinställningar kan förinställas och plockas fram med kommandoknappen på proben. För den som har återkommande mätningar eller enklare produktion kan man ställa in alla funktioner och lägga upp referenskurvor på skärmen. Användaren behöver bara trycka fram rätt setup-meny och göra en jämförande mätning utan att behöva gå in i oscilloskopets menyer.

Automation a la Gnosjö



Användarna kallar detta för Gnosjöautomation, eftersom en av de första kunderna kom från det området. Han ville ha ett snabbt testsystem för de kretskort han tillverkade. Istället för ett testsystem insåg han att han kunde lägga in referenskurvor och triggvillkor i ett oscilloskop.

Användaren trycker på command-knappen och oscilloskopet ställer in sig efter vad som har programmerats i setup-menyn. Ett tryck till för användaren till nästa inställning. För att man inte av misstag ska komma åt knapparna så har man satt på frontkåpan med ett utsågat hål för skärmen.

Testerna av korten går snabbare och behöver man ställa om produktionen så är det bara att ändra inställningarna i menyn. Alla inställningar går att lagra i PC och ladda ner efter behov.

Didrik Ehrenborg

Författaren arbetar på Fluke

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)