JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stöldskyddar datorn med vägguttaget
Vägguttaget kan användas för att stöldskydda datorer och andra inventarier. Det svenska företaget Tec-Point som är delägt av Atle har utvecklat systemet.

Uppfinnaren Mats Hedström ser sig nu om efter tillverkare i Sverige.

Tec-Points elektroniska sigill eller ID-bricka är stor som en ordinär byxknapp. Det används för att skydda datorer och andra typer av stöldbegärliga inventarier. Sigillet larmar när datorn flyttas eller när den öppnas.

Sigillet kan anslutas till företagets anläggningsregister och systemet kan göra automatiska uppdateringar vid tillåtna flyttningar. Fastighetens elnät används för att koppla samman sigillen med systemets centrala värddator.

Tec-Point presenterade nyligen systemet, som kallas Amoss, i Sverige. Det står inför sitt kommersiella genombrott. Just nu letar företagets VD Mats Hedström som också är uppfinnaren, efter nya tillverkare.

- Vi behöver kanske tre tillverkare av ID-brickorna. En kommer nog att ligga i Sverige. Än så länge sker tillverkningen hos ett företag i Schweiz.



Hundra miljoner Kronor


Tec-Point-gruppen består av två företag. Det är Tec-Point Development som är helägt av Mats Hedström och som är inriktat på olika säkerhetsprodukter. Dit hör exempelvis ett system som utnyttjar märkfärg. Bland användarna av systemet finns bland annat ABB-koncernen och hotellen i SAS Radisson-kedjan.

Tec-Point Mecatronic utvecklar och marknadsför det elektroniska sigillet. Här äger investmentbolaget Atle en minoritetsandel.

Tec-Point har beställningar på det elektroniska systemet. De första leveranserna kommer att ske i februari i år enligt Hedström. Men hur stora beställningarna är och vilka som gjort dem avslöjar han inte.

- Men intresset är väldigt stort. På ett par års sikt kommer försäljningen att vara mycket stor, kanske värd flera hundra miljoner.

Men han räknar med att det kommer att behövas flera tillverkare av det elektroniska sigillet. I dagsläget letar han tillverkare i Sverige, USA och Kina.



Monteras på flexfilm


Sigillet består av en halvledarkrets med en processor och ett unikt 48-bitars ID-nummer. Kretsen numreras hos halvledartillverkaren. Vem halvledartillverkaren är håller Mats Hedström också hemligt.

När själva sigillet tillverkas monteras kretsen på ett flexkort innan kapseln som skyddar montaget försluts. Vid monteringen används delvis samma metoder som vid tillverkningen av smarta kort.

Övrig maskinvara som ingår i systemet är de så kallade slavenheterna som sitter i vägguttagen och är förbundna med upp till åtta sigill med signalledning.

Systemets centralenhet är utrustat med ett egenutvecklat datorkort som svarar för kommunikationen med varje slavenhet. Elnätet används för att koppla samman centralenheten med slavenheterna med hjälp av Echelons elnätsmodem.

Högst 8 000 sigill kan anslutas till en centralenhet. Eftersom flera centralenheter kan kopplas samman, så finns ingen övre begränsning för systemet.

Ett litet system med 40 anslutningar kostar omkring 1 100 kronor per sigill. Men med ett större system med flera tusen sigill kan man komma ner till en kostnad på 700 kronor per sigill.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)