JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ingen standard i sikte för optiska växlar

Det finns ingen standard för optoväxlar. I dagsläget konkurrerar minst tre olika grundtekniker om hur de optiska signalerna skall styras genom växlarna.

Växlingen kan göras med hjälp av kristaller, speglar eller rent mekaniskt. Ännu är det oklart vilket alternativ som vinner.



Hos leverantörerna finns ett starkt motstånd mot standardisering, då de vill skydda sina konstruktioner av kommersiella skäl. Diskussioner pågår i Europas Etsi, Nordamerikas Ansi och inom internationella teleunionen ITU. De tunga aktörerna finns samlade i ITUs studiegrupper 13 och 15.

Det som industrin idag försöker ena sig om är växelgränssnitten, vilken prestanda skall gälla för de WDM-kanaler som går in eller ut ur optoväxlarna samt hur många portar skall definieras, till exempel 4¥4, 16¥16, 32¥32 och så vidare.

Svenska experter förväntar sig att inom två till tre år blir det möjligt att se vilken teknik och vilka leverantörer som vinner och därmed kan det också bli möjligt att enas om standarder.



Mekanik, kristaller eller speglar


Den första grundtekniken innebär att mekaniskt ställa om fiberändarna mot varandra så att en optisk signal kan skickas in i en annan fiber.

Sådana produkter finns redan men tillförlitligheten är låg och det är ingen trovärdig lösning i stora WDM-nät med tiotals WDM-kanaler i varje fiber och fiberkablar som innehåller 48 eller fler fibrer.

Den andra grundtekniken utnyttjar kristaller. Dessa kristaller kan styra en inkommande optisk våglängdskanal vidare mot en utgående våglängdskanal i en annan fiber. När en elektrisk ström skickas genom kristallen ändras dess egenskaper och då skickar kristallen den utgående våglängdskanalen mot

en annan WDM-kanal. Därmed kan kristallen användas för att styra våglängdskanalen rätt.

Olika slag av kristaller kan användas på detta sätt, bland annat litiumneobat och indiumfosfid. Vilken kristall som ger bäst prestanda i de optiska växlarna återstår att se.

Den tredje tekniken kallas mikrospeglar. I sådana system används styrbara speglar för att dirigera en inkommande våglängdskanal till en utgående våglängdskanal. Lucent beräknar att så mycket som

256 ¥ 256 våglängder kan klaras med mikrospegeltekniken.

Medan varken Ericsson eller Siemens anger vilken teknik de kommer att välja så säger Lucent att mikrospeglar har möjlighet att slå igenom på världsmarknaden. Lucents Bell Labs var först med att utveckla system av denna typ.

Även Texas Instruments investerar kraftigt i denna teknik. i den nya tekniken. TI och företaget Astarte Fiber Networks har lanserat en spegelteknik för optiska korskopplare. Den skall klara flera tusen anslutna fibrer och nätoperatören kan fjärrdirigera trafiken till valfri fiber, enligt TI som räknar med att ha en prototypväxel klar i år och att dess produkt kommer att dominera världsmarknaden.

Experter hos Ericsson tror att Texas Instruments kan lyckas. Men ännu har TI inte visat att systemet verkligen är tillförlitligt.

GA

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)